Cei mai mulți copii adoră să petreacă timp în bucătărie alături de părinți. Este o activitate care îi distrează foarte mult, dar și o oportunitate perfectă de a petrece timp de calitate cu familia. Totuși, acestea nu sunt singurele avantaje ale copiilor care petrec timp în bucătărie.

Avantajele implicării copiilor în sarcini culinare:

Implicarea copiilor in activități culinare sau gospodărești îi poate ajuta să își învețe ce este responsabilitatea. Faptul că învață sarcini simple, cum ar fi spălarea ustensilelor pe care le-au folosit sau curățarea blatului de lucru dupa terminarea mâncării, contribuie la interiorizarea regulilor casei, promovând în același timp formarea timpurie a obiceiurilor.

Gătind sau ajutându-și părinții în bucătărie, copiii învață și sensul muncii în echipă, care va fi foarte util pentru viața lor viitoare. În plus, este o opțiune excelentă pentru a câștiga încredere în sine, ceea ce le consolidează respectul de sine și îi ajută să facă față noilor provocări.

La nivel cognitiv, implicarea în sarcinile din bucătărie îi învață să urmeze instrucțiuni din ce în ce mai complexe, ceea ce le stimulează capacitatea intelectuală. În același mod, acest tip de muncă antrenează capacitatea atențională, le dezvoltă limbajul, deoarece pot include noi nume de ingrediente sau alimente în vocabularul lor.

Din punct de vedere fizico-motorie există și avantaje. Prin utilizarea aparatelor de uz casnic și a altor ustensile de bucătărie, acestea dezvoltă abilități motorii și coordonare. De fapt, s-a demonstrat că micuții care sunt implicați în activitaăți culinare la o vârstă fragedă tind să aibă o agilitate și o dexteritate manuală mult mai mari.

Ce activități pot face copiii în bucătărie:

Să pregătească ingredientele: Decojirea usturoiului, separarea strugurilor de ciorchine, eliminarea semințelor din ardei sunt sarcini simple pe care copiii le pot face. În plus vei economisi timp prețios, iar ei vor fi încântați să îți dea o mână de ajutor.

Să citească rețeta: Dacă copiii tăi știu deja să citească, îi poți ruga să te îndrume pas cu pas în rețeta pe care o vei pregăti. Un exercițiu excelent pentru aceștia să își antreneze articularea cuvintelor și citirea.

Să organizeze cumpărăturile: Organizarea cumpărăturilor poate fi mult mai distractivă alături de copii. De asemenea, puteți profita de ocazie pentru a le învăța numele și beneficiile unor alimente.

Să cântărească ingredientele: O sarcină ușoară pe care cei mici o pot face în bucătărie este măsurarea sau cântărirea ingredientelor rețetelor. Este o modalitate diferită de a învăța unele noțiuni de matematică, cum ar fi adunarea sau scăderea.

Să organizeze ingredientele: Pentru a-i motiva să le placă această sarcină, îi puteți ruga să le organizeze după culori, dimensiuni sau forme.

Să prepare salata: Prepararea salatelor este simplă: puțin ulei, o picătură de oțet și un vârf de sare. Este o sarcină pe care copiii vor fi încântați să o facă și asta îi va motiva să experimenteze ulterior cu alte preparate și rețete mai complexe.

Să spele fructe și legume: Este o activitate sigură și foarte distractivă pentru cei mici, deși probabil va trebui să usuci podeaua bucătăriei atunci când au terminat. În timp ce fac acest lucru, ei pot învăța culorile, numele fructelor și legumelor, precum și proprietățile acestora.

Să aranjeze masa: În jurul vârstei de 3 sau 4 ani, când copiii sunt capabili să meargă, sunt capabili să își mențină echilibrul și să aibă o bună coordonare mână-ochi, vă pot ajuta să aranjați masa.

Să curețe masa: Copiii vor învăța că strângerea mesei este o responsabilitate și fiecare membru al familiei trebuie să ajute în acest sens.

Să pregătească propria rețetă: Aceasta este una dintre sarcinile preferate de copii: pregătirea propriei farfurii. În acest caz, va trebui să vă asumați rolul de asistent, în special atunci când utilizați aparatele. Cu toate acestea, este un mod excelent de a le stimula creativitatea.