Zilele caniculare ne pun în pericol şi prin prisma faptului că produsele se alterează mult mai repede, bacteriile se dezvoltă rapid şi pot să producă enterocolite. Specialiștii atrag atenţia asupra faptului că enterocolita ignorată sau netratată corespunzător poate duce la complicaţii grave.

”Copiii reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, din cauza faptului că ei nu au încă deprinderile igienico-sanitare bine întipărite, atingând suprafeţele, jucăriile, nisipul, banca din parc, suzeta căzută pe jos”, spun medicii pediatri.

Semnalele de alarmă care ar trebui să îndrume părintele la medic sunt: vărsăturile repetate, refuzul alimentaţiei, deshidratarea, somnolenţa, scaunele cu sânge, febră ridicată, mai mare de 39 de grade C şi durerile de burtă intense.  

Se recomandă folosirea apei îmbuteliate pentru copii, alimente proaspete, preparate termic corespunzător şi bineînţeles, igiena mâinilor. Dacă este vorba despre un sugar care este la începutul diversificarii se recomandă folosirea, mai degrabă a piureurilor gata preparate, atunci când familia e în concediu. Şi probiotice se pot administra zilnic pe toată durata călătoriei.  

Vara este sezonul cel mai prielnic al acestei boli. Călătoriile, căldura, aglomeraţia, înghiţitul apei din mare sau piscină, toate acestea predispun la diaree.   

Copiii trebuie educaţi, încă de mici, să aibă un stil de viaţă sănătos, bazat pe multă mişcare în aer liber, cu o alimentaţie cât mai diversificată, bogată în fructe, legume verzi, orez, lactate, ouă şi carne, provenite de la fermele locale, peşte bogat în omega-3 seminţe crude, hidratare optimă cu apă plată, evitarea consumului produselor pe bază de zahăr şi îndulcitori şi a produselor din cereale intens procesate, în detrimentul celor din cereale integrale.