Cum să evităm traumatizarea copiilor în timpul verii ? Suntem în vacanta de vară, este perioada  asteptată cu multă bucurie de copii si mare îngrijorare de părinti. Odată ce au tot timpul liber, întrucât nu se mai fac ore la scoală, părintii trebuie să se gândească nu doar la felul în care să-si distreze, în această perioadă, odraslele, dar să si urmărească securitatea lor.  

Vacanta de vară: sfaturi pentru părinti

Odată cu vacanta de vară creste si numărul cazurilor de traumatizare a copiilor din cauza deshidratării, căderii de la înăltime, insolatiilor, căzăturilor de pe biciclete si scutere. Respectiv, în această perioadă se impune necesitatea de a lua măsuri importante de precautie si profilaxie pentru a păstra integritatea si sănătatea copiilor în timpul verii.

Deci, fiind îngrijorati pentru securitatea copiilor lor, părintii trebuie să facă următoarele:

1. Să urmăriti ca în timpul călătoriilor cu masina, indiferent de cât de lung este drumul, copilul trebuie să aibă cuplată centura de sigurantă. Părintii trebuie să fie un exemplu în acest sens. Potrivit legii, dacă aveti copii cu vârsta până la 8 ani, vă obligati să aveti pentru ei scăunele speciale.

2. Dacă drumul, într-adevăr, este lung din când în când faceti popasuri, iesiti împreună cu copiii din masină pentru a face gimnastică si pentru a respira o gură de aer proaspăt.

3. Sub niciun pretext părintii nu trebuie să lase copiii singuri în masină, nici chiar pentru câteva minute si chiar dacă masina este descuiată. Mai ales vara, masina se încălzeste foarte repede, iar temperatura prea înaltă poate afecta sănătatea copiilor. Odată ce lasă undeva masina, părintii trebuie să fie siguri că nici un copil nu a rămas înăuntru.

4. Odată ce s-au cazat la hotel, părintii trebuie să încuie usile balcoanelor si geamurile. Aparatele electrice trebuie să fie puse departe de ochii copiilor. Înainte de a îmbăia copilul, nu uitati să verificati temperatura apei. De asemenea, dacă copilul doarme într-un loc nou, se recomandă, mai ales în cazul copiilor mici, să fie culcati pe paturi joase sau chiar la podea pe o saltea.

5. Părintii nu trebuie să lase fără supraveghere copiii care se joacă în preajma apei, inclusiv bazin. Cu atât mai mult dacă este vorba despre copii mai mici de 9 ani.

6. Dacă toată familia decide să facă o plimbare pe jos, părintii trebuie să se gândească bine asupra itinerarului care trebuie să fie adaptat la vârsta si capacitatea copilului. De asemenea, părintii trebuie să aibă cu ei suficientă apă, hăinute si încăltăminte comodă.

7. La plimbare nu aveti voie să scăpati copiii din ochi. De asemenea, urmăriti-i să nu ridice nimic de pe jos unde pot fi insecte periculoase, chiar si veninoase. Nu uitati nici de serpi. Plus la toate, nu este cazul să vă abateti de la traseu si să vă scăldati acolo unde acest lucru nu este permis.

8. În perioada vacantei de vară, multi copii rămân acasă singuri în timp ce părintii merg, în continuare, la muncă. Trebuie să tineti minte că…

Nu puteti lăsa fără supravegherea unui matur un copil mai mic de 12 ani;
Copii cu vârsta până la 6 ani nu pot fi lăsati singuri în casă;
Copii trebuie să cunoască numerele de telefon importante: al părintilor, de la politie, pompieri si urgentă…
Chibriturile si brichetele urmează să fie ascunse de ochii copiilor.

Vacanta de vară: sfaturi pentru părinti

Deshidratarea si măsurile de profilaxie

Deshidratarea este în sine un proces dinamic care implică riscul de a fi afectate sistemele vitale ale organismului. Principalele simptome: uscat în gură, dureri de cap, ameteli, reducerea cantitătii de urină. Odată cu aparitia oricărui simptom, părintii trebuie să ducă imediat copilul la medic, iar în cazul în care copilul îsi pierde cunostinta trebuie urgent de chemat salvarea. Pentru a nu admite aparitia acestor simptome, este necesar să-i învătati pe copii  să bea suficientă apă pe parcursul zilei. Ideal este să aibă propria lor sticlută cu apă si să aveti grijă ca această să fie permanent plină. Un copil trebuie să bea în zi minim jumătate de litru de apă.

Copilul s-a aflat prea mult în soare… organismul lui s-a supraîncălzit

Este de dorit să limitati expunerea la soare a copilului în anumite ore ale zilei, mai ales dacă sunteti la mare: intensitatea maximă a radiatiei solare se înregistrează între orele 10.00 – 17.00, de aceea nu este de dorit ca copilul să stea în soare în această perioadă de timp. La fel de important este să-i învătati pe copii că trebuie să-si pună ceva pe cap atunci când ies din casă si să folosească cremă pentru protectia solară, asta pentru a evita influenta nocivă asupra pielii a razelor solare.

Scăldatul este admisibil doar în compania părintilor

Dacă mergeti la piscină sau pe plajă, întotdeauna trebuie să aveti copilul în vizor. Copilul urmează a fi învătat să înoate încă de la o vârstă fragedă – undeva pe la 5 ani. Dacă copilul merge la scăldat în grup (tabere de odihnă) contactul vizual trebuie să aibă loc cu fiecare copil în parte. Părintii trebuie să acorde o atentie sporită dacă copilul se scaldă în bazine mici din curtea caselor particulare.

Primul ajutor în cazul în care copilul a fost muscat de insecte sau meduză

Dacă copilul a fost muscat de o albină sau altă insectă, imediat trebuie să scoateti întepătura de sub biele, dar să aveti grijă să nu zgâriati pielea copilului pentru a nu introduce cumva o infectie. Muscătura de meduză poate provoca senzatia de arsură a pielii, locul întepăturii trebuie spălat cu apă curgătoare si uns cu cremă calmantă. Întepăturile insectelor veninoase dar si a meduzelor pot provoca reactii alergice la copii - dificultate de respiratie, de înghitire, umflarea pielii si altele.  În cazul în care apar asemenea reactii, copilul trebuie dus imediat la spital pentru a i se acorda ajutorul medical specializat.

Măsurile de precautie în timpul plimbărilor cu biciclete, role si scuter

Cele mai simple si mai eficiente măsuri de precautie – casca de protectie, genunchiere si cotiere. Aceste ustensile de protectie vor proteja copii de traume serioase în cazul în care au nenorocul să cadă. Este important să le explicati copiilor că este periculos să se plimbe cu bicicleta, rolele sau scuterul pe drumurile cu circulatie rutieră intensă.

Controlul taberei unde-si va petrece copilul vacanta

Majoritatea elevilor petrec la tabără aproape toată ziua. Ar fi bine pentru părinti să se intereseze cu ce vor fi hrăniti copii la dejun si prânz ca nu cumva alimentarea să se rezuma la tartine si băuturi usoare. Este important ca pe parcursul zilei copilul să se alimenteze deplin – legume fructe, felul întâi, si alte alimente benefice.

Alimentarea corectă si odihna activă – secretul sănătătii copilului

Vacanta nu este doar plăcerea copiilor, dar si grija părintilor. În timpul vacantei de vară, copiii petrec mult timp în fata televizorului si computerului, uită despre beneficiile exercitiilor fizice, aflării în aer liber si alimentatiei corecte. Doctorii recomandă părintilor să elaboreze pentru copiii lor un orar al zilei pentru perioada vacantei. Orarul trebuie să includă graficul alimentar, orele pentru jocurile active si plimbările comune regulate.