Deși copiii nu fac forme grave ale virusului de tip nou, unele studiile mai aprofundate au arătat că pot fi la fel de contagioși ca adulții și în rare cazuri pot avea simptome la fel de puternice. Pediatrul Evelina Moraru, șef de secție la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din Iași, a explicat cum pot părinții să intervină pentru a-și da seama dacă e vorba de o viroză sau de COVID-19.

Dacă până la pandemie se mai întâmplau cazuri când părinții își duceau copiii la școală și grădiniță chiar dacă avea febră și secreții nazale, acum lucrurile nu mai sunt la fel.

”Recomandarea este pentru oricine face infecție respiratorie să se autoizoleze, până când evoluția bolii sau o testare poate să confirme dacă este SARS-CoV-2 sau nu. Sfatul este ca atunci când survine o infecție respiratorie, să nu se meargă în colectivitate. Dacă în gripă, de pildă, pacientul este molipsitor, contagios, cu 24-48 de ore înainte de declanșarea simptomelor tipice, în SARS-CoV-2 contagiozitatea e mai mare cu câteva zile bune înainte. Chiar poate rămâne puțin simptomatic, după aceea, și este contagios fără să știe.”, susține dr. Evelina Moraru.

Cum facem diferența dintre COVID și gripă?

Medicul pediatru le recomandă părinților să își răspundă la întrebarea: ”A fost sau nu în anturajul copilului o persoană confirmată sau suspectă la COVID-19?”. În al doilea rând, să fie atenți la un șir de simptome care, deși sunt comune unor infecții respiratorii, au anumite particularități pentru infecția cu SARS-CoV-2. Chiar dacă copilul are forme în general puțin simptomatice, într-un procent ridicat din cazuri, simptomele comune de infecții respiratorii, adică febra, secrețiile nazale, tusea, au anumite caracteristici.

”La SARS-CoV-2, febra este înaltă, de obicei, depășește 38,5-39 de grade, este recidivantă, revine după administrarea antitermicului. Este însoțită de puternice dureri musculare, dureri oculare și o stare de astenie, de oboseală, o oboseală care este discordantă cu intensitatea simptomelor. Tusea este seacă, secrețiile nazale nu sunt abundente, poate fi o rinoree (curgeri masive din nas), dar în general – cum au descris toți pacienții și se descrie și în literatură – există o uscăciune a mucoaselor însoțită de o durere, o iritare permanentă.

La copiii infectați cu COVID-19 sunt comune durerile abdominale și tulburările de tranzit intenstinal, diaree, tendință la constipații și vărsături. Această asociere pare chiar oarecum o particularitate a infecției cu SARS-CoV-2 la copil.”, a mai adăugat medicul pediatru Evelina Moraru.