Atunci când se apropie prima vizită la stomatolog cu cel mic, părinții ar trebui să fie mai atenți cu modul în care le comunică ce la urma sau ce-i așteaptă. De cele mai multe ori, maturii sunt tentați să-și împărtășească propria experiență, care poate fi uneori prea dramatică pentru urechile unui copil mic. În ce manieră ar trebui să le vorbească părinții despre prima vizită la cabinetul stomatologic, explică în continuare medicul stomatolog Aneta Munteanu.
”Este bine ca părinții cărora le este teamă de stomatolog să nu dezvăluie acest lucru în fața copiilor și să nu le povestească despre propriile experiențe negative pe care le-au avut în cabinetul de stomatologie. Ei trebuie să descrie copiilor vizita la medicul stomatolog în termeni pozitivi. Este bine să evite termeni ca: durere, injecție, ac, frică.”, susține specialista.
Totodată, medicul a povestit și despre problema mereu actuală în rândul copiilor și anume apariția cariilor. În cazul copiilor cu teamă de stomatolog, tratamentul cariilor se poate face cu inhalo-sedare (metoda care îi ajută să accepte mai ușor tratamentul stomatologic). La copiii cu nevoi speciale sau în cazul copiilor foarte mici cu multe carii, este indicat să se facă tratament stomatologic sub anestezie generală.
Părinții trebuie să acorde o importanță sporită igienei dentare a copiilor și să îi ducă la stomatolog pentru tratarea cariilor chiar copiii sunt mici. Atunci când vine vorba despre sănătatea copiilor, starea de sănătate a danturii are un rol foarte important. Igiena dentară optimă, prevenirea cariilor și tratarea lor sunt obligatorii.
”Pentru cei mai mulți dintre copii, tratamentul curativ al unei carii presupune îndepărtarea țesuturilor cariate folosind freza și apoi aplicarea unui material de obturație (plombă). În cazul în caria este profundă sau dacă procesul carios este complicat cu inflamația pulpei dentare, poate fi nevoie ca înainte de a trata caria să se faca anestezie. La copiii mici, care se sperie de zgomote mai puternice, caria poate fi îndepărtată cu instrumentar de mână și apoi se realizează obturația cu un material care se întărește rapid și care ulterior eliberează fluor, ajutând ca dintele să devină mai rezistent.”, mai explică medicul stomatolog Aneta Munteanu.