Fie din curiozitate, plictiseală, stres, obişnuință sau chiar din dorința de a imita un comportament, copiii încep să-și roadă unghiile la un moment dat. De fapt, în primii ani de viață, aceasta este una dintre principalele probleme cu care se confruntă micuții. Din păcate, acest obicei îi poate afecta în timp sănătatea copilaşului.
Potrivit dr. Doina Constantin, obiceiurile, atunci când sunt înrădăcinate, sunt adesea dificil de schimbat. Apoi, pentru unii, rosul unghiilor poate fi doar o modalitate de exprimare a emoțiilor. Desigur, există speranță şi este întotdeauna posibil să găsiți strategii pentru copiii care îşi rod unghiile, pentru a renunța la aceste obiceiuri, dar este nevoie de multă muncă de convingere cu ei.
„Cert este că obiceiul de a-şi roade unghiile se numeşte onicofagie şi afectează în principal copiii cu vârsta de peste trei ani, dar problema poate persista şi în perioada pubertății şi a adolescenței. În general, copiii abandonează acest prost obicei fără a fi nevoie de intervenție, dar ce puteți face dacă persistă şi devine dăunător? Când vorbim despre onicofagie nu vorbim despre un act specific, ci despre o situație constantă, când copilul îşi muşcă unghiile în mod regulat. Din nefericire, este un comportament obsesiv pe care copilul îl face adesea fără a fi conştient de el”, a subliniat medicul.
Printre principalele cauze ale acestei probleme se numără: stresul, anxietatea, plictiseala
De asemenea, situațiile destabilizante emoțional pentru copil, cum ar fi moartea unei persoane dragi, naşterea unui frate mai mic sau problemele în familie pot duce la apariția acestor obiceiuri. În acelaşi timp, imitația poate fi o altă cauză posibilă: copilul vede unul dintre părinți (sau pe amândoi) rozându-şi unghiile şi repetă obiceiul fără să-şi dea seama. Din acest motiv, este foarte important să evitați să vă roadeți unghiile în fața lor. Principala problemă este faptul că cel mic poate provoca leziuni ale degetelor şi chiar modificări ale culorii şi deformări ale unghiilor. De asemenea, una dintre problemele grave sunt infecțiile cauzate de mutarea bacteriilor de pe unghii în gură şi invers.
Copilul cu această tulburare muşcă adesea cuticula şi pielea din jurul unghiilor. Aceste leziuni pot provoca anxietate copilului din cauza aspectului neplăcut al mâinii. Mai departe, copilul intră într-un cerc vicios din care poate fi dificil să scape. În plus, rosul unghiilor poate provoca probleme dentare, cum ar fi malocluzia, tocirea dinților frontali, distrugerea smalțului dinților şi deteriorarea țesutului gingival, printre altele.
Sfaturi utile pentru părinți
Îi poți spune copilului în fiecare zi că nu trebuie să-şi roadă unghiile, dar nu vei obține rezultatul scontat prea repede. Din acest motiv, adoptă una din următoarele strategii. pentru a ajuta copilul să îşi modifice comportamentul. O opțiune bună ar putea fi aceea de a-i oferi o jucărie de mestecat pentru a ajuta la eliberarea anxietății şi tensiunii. Există multe pe piață, chiar şi anumite modele special concepute pentru a preveni rosul unghiilor.
Oferă-i o minge mică antistres sau un cub, pentru a-şi ține mâinile ocupate şi astfel să evite rosul unghiilor. O altă idee este să-l încurajezi să practice un sport, deoarece aceasta poate fi o modalitate excelentă de a elibera tensiunea.