Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și mențină postura corectă. Cu toate acestea, odată ce ghiozdanul este prea încărcat, are impact negativ asupra sănătății sale. Pentru a descoperi ce se întâmplă, ține seama și de explicațiile și sfaturile pe care le oferă un chirurg ortoped. 

De ce un ghiozdan greu afectează sănătatea copilului

Rahul Shah, chirurg specializat în chirurgia gâtului și a coloanei, a explicat de ce un ghiozdan prea greu nu este binevenit pentru copil. Primul argument pe care îl aduce este acesta: când duce o greutate prea mare, spatele face eforturi pentru a se adapta și atunci se creează prea multă presiune asupra coloanei. În timp, se ajunge la dureri de spate și, în unele cazuri, chiar la leziuni. Despre acestea din urmă medicul precizează că sunt legate și de schimbările care se produc în corpul copilului în perioada de creștere. Astfel, centrul de greutate se schimbă. În momentul în care intervine și ghiozdanul greu, greutatea acestuia se amplifică în anumite puncte ale corpului în poziții precum statul în picioare, statul în șezut și în mișcare. 

Din cauza amplificării greutății, dar și a modificărilor centrului de greutate, spatele copilului trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a se ajunge la un echilibru. În aceste condiții, discurile dintre vertebre, ce au rolul de a amortiza din „șocurile” de la nivelul coloanei, sunt mai expuse riscului de a suferi leziuni.

În același timp, Rahul Shah atrage atenția și asupra următorului aspect: nu numai un ghiozdan greu este periculos pentru spate și poate genera dureri și la nivelul gâtului sau al brațelor. Și dacă acesta nu i se potrivește copilului sau dacă nu este purtat corespunzător (pe ambii umeri) creează asemenea probleme. 

Cum să alegi ghiozdanul pentru a-ți proteja copilul

Karen Jacobs, purtător de cuvânt în cadrul „Asociației Americane pentru Terapie Ocupațională”, într-o intervenție pentru sursa citată, a venit cu detalii care țin de modul în care trebuie ales ghiozdanul pentru ca acesta să nu dăuneze dezvoltării copilului. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Un ghiozdan nu trebuie să cântărească mai mult de 10% din greutatea copilului: când cumperi ghiozdanul, ia copilul cu tine ca să-l probeze și fii atentă la materialul din care este confecționat, să nu fie prea subțire;
  • Bretelele ghiozdanului trebuie să fie solide, nu foarte subțiri: aceste calități sunt necesare pentru a se asigura o bună susținere și o distribuire adecvată a greutății;
  • Un ghiozdan adecvat copilului ar trebui să formeze un dreptunghi de la umeri până la talie când este pus în spate.
mamaplus

Poți să-ți dai seama că micuțul tău nu are un ghiozdan potrivit după următoarele semne:

  • Obosește adesea când își duce ghiozdanul în spate; 
  • Are dureri de umeri și/sau de spate;
  • Sesizezi cum pielea de pe umeri este roșie după ce poartă ghiozdanul;
  • Încearcă să nu-l mai țină în spate, ci să-l ducă în mână;
  • Vezi cum se dezechilibrează când își pune ghiozdanul în spate sau că îi este greu să-și găsească o poziție care să-i fie confortabilă.  

Pentru ca ghiozdanul să nu interfereze cu dezvoltarea sănătoasă a copilului, Karen Jacobs vine și cu acest sfat: să se renunțe la toate acele obiecte care nu sunt absolut necesare la școală. În acest scop, roagă-l pe copilul tău, după ce renunțați la unele dintre ele, să meargă prin casă cu ghiozdanul. În cazul în care tot nu se simte în largul său și nici nu își îmbunătățește postura, înseamnă că trebuie să continuați să scoateți lucruri pentru a-l face să fie mai ușor. 

Nu în ultimul rând, ca să te asiguri că alegi corect un ghiozdan, te poți consulta cu un specialist. De pildă, un medic ortoped sau un medic specializat în medicină sportivă îți oferă informațiile de care ai nevoie și aduc în prim-plan măsurile de prevenție pe care le poți lua pentru ca micuțul tău să nu aibă de suferit din pricina afecțiunilor coloanei vertebrale.