Un studiu a arătat că un copil se dezvoltă altfel atunci când are în preajmă frați și surori mai mari - crește mai sănătos, este mai puțin predispus la alergii și mai mult de atât, cei mari au un impact pozitiv asupra dezvoltării sociale și emoționale ale frățiorului mic.
La studiu au participat 373 de perechi mamă-copil (din sarcină până la vârsta de 10 ani). Mamele au fost rugate să completeze trei chestionare, pentru a le evalua nivelul de stres și problemele comportamentale ale copilului lor.
În primul rând, cercetătorii au evaluat care factori sociali și de mediu au fost legați de o creștere a nivelului de stres matern în timpul sarcinii și de consecințele pe termen lung ale stresului matern asupra apariției problemelor comportamentale ale copilului.
În al doilea rând, cercetătorii au evaluat dacă prezența fraților a avut un efect pozitiv asupra apariției problemelor comportamentale ale copilului, prin reducerea directă a nivelului de stres și creșterea bunăstării psihologice a copiilor, sau prin tamponarea indirectă a consecințelor negative ale stresului matern.
Stresul prenatal poate duce la probleme de comportament la copil
Rezultatele studiului au arătat că factorii de stres social și de mediu, cum ar fi lipsa unor zone în vecinătate pentru socializare, au fost în mod clar legați de o creștere a nivelului de stres matern în timpul sarcinii.
Mai mult, mamele care au experimentat niveluri ridicate de stres, cum ar fi îngrijorări dese, lipsa bucuriei sau a deselor conflicte sau tot felul de tensiunii, în timpul sarcinii au fost, de asemenea, mai predispuse să raporteze apariția unor probleme de comportament atunci când copiii lor aveau 7, 8 sau 10 ani.
Într-o notă mai pozitivă, studiul a constatat, de asemenea, o apariție mai mică a problemelor comportamentale la copiii cu frați mai mari.
„Copiii care au frați sau surori mai mari în gospodăriile lor sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta probleme, ceea ce sugerează că frații sunt cruciali pentru a promova o dezvoltare sănătoasă a copilului”, explică Gunda Herberth, coordonatorul studiului.
Abilități sociale mai dezvoltate grație fraților mai mari
Acest studiu mai sugerează că prin interacțiunea cu frații lor mai mari, copiii pot dezvolta abilități mai bune emoționale, de abordare a perspectivei și de rezolvare a problemelor, care sunt legate de mai multe competențe sociale și o mai bună înțelegere emoțională. În plus, prezența fraților mai mari poate oferi părinților oportunități de învățare, care ar putea astfel să dezvolte așteptări diferite și abilități parentale mai bune.
„Am fost impresionați în special de rolul important pe care par să îl joace frații pentru o dezvoltare sănătoasă a copilului. Sperăm că descoperirile noastre vor atrage atenția asupra importanței politicilor de sănătate publică care vizează în mod direct copiii și frații lor și vor promova un mediu sănătos pentru bunăstarea lor și dezvoltarea unor relații de înaltă calitate între frați”, conchide Anja Widdig, unul dintre cercetători.