Atunci când ne gândim la viitorul copiilor noștri, suntem tentați să ne imaginăm și ce caracter vor avea. Chiar dacă există deja unele indicii clare încă din fragedă copilărie, părinții sunt cei care formează caracterul copilului, de rând cu modele lui din societate sau rețelele sociale. Imaginează-ți cum va fi când copilul tău va avea vârsta ta de acum. Ai fi prieten cu el? I-ai căuta compania? Psihologul Raluca Mosora aduce în prim plan trei momente esențiale pe care ar trebui să le ia în considerare părinții la etapa de formare a caracterului copilului.
Fiecare persoană şi fiecare experiență din viața lui sunt ocazii de a-şi forma caracterul. Tu, ca părinte, eşti doar unul din factorii care contribuie la formarea lui. Însă asta nu înseamnă că eşti neputincios, şi iată câteva direcții în care poți acționa.
Fii atent la modelele lui
Mai presus decât învățăturile morale de tipul aşa e bine/aşa nu e bine stau persoanele pe care copilul tău le admiră. Una din cele mai profunde forme de învățare este prin imitarea unui model. Când suntem fascinați de cineva suntem automat atenți la gesturi, posturi şi fel de a fi şi le preluăm de la sine. Modelele copilului pot fi adulții din jur dar şi copiii din grupul lui. Iată de ce este important să îți dai seama pe cine are el ca model şi să realizezi dacă aceste persoane au o parte din calitățile din lista ta.
De asemenea este bine să ştii dacă există şi anti-modele, persoane care întruchipează defectele pe care le urăşti cel mai mult. Dacă eşti norocos, copilul tău are în jur modelele potrivite şi atunci ai şanse bune să-şi dezvolte calitățile dorite. Altfel este mai dificil, pentru că nu-i poți impune tu un model. Ce poți face în acest caz este să îl pui în contact cu o persoană model şi să speri că şi el o va admira.
Pune-l în situații care facilitează dezvoltarea calităților dorite
În ce situații dezvolți generozitatea? Care este contextul apariției corectitudinii? Gândeşte-te în ce împrejurări are ocazia copilul tău să-şi dezvolte trăsăturile bune de caracter şi du-l acolo în mod constant, dându-i astfel suficiente ocazii să învețe să se comporte într-un anumit fel.
Fii atent la valorile grupului din care face parte. Influența grupului este cel puțin la fel de mare ca a familiei. În grupul din care face parte copilul tău sunt apreciate aceste calități sau sunt blamate? Chiar dacă copilul tău are un model bun, este posibil să nu-şi dezvolte respectivele calități dacă observă că ele nu sunt apreciate de cei din grup. Pe cât posibil, încearcă să-l integrezi pe copilul tău într-un grup care are valori asemănătoare cu ale tale.