Telefoanele și copiii au ajuns să fie de nedespărțit. Telefoanele inteligente ne-au făcut viețile mai ușoare și mai sigure. Este o opinie generală și nu tocmai greșită. Însă cât de mult ar trebui să facă smartphone-ul parte din viața copiilor noștri? Ne lămuresc psihologii!
Smartphone-ul a devenit cel mai bun prieten al nostru și ne învățăm și copiii să își omoare timpul în compania acestui tip de device. E mai simplu așa, uneori!
E mai simplu să lăsăm copilul să se uite la desene sau să se joace pe telefon ca să ne asigurăm că avem timpul necesar să facem noi altceva. Poate nu e ceva chiar atât de rău, cu condiția să nu devină un obicei. Motivele? Le-ați mai auzit: își strică ochii, devin dependenți de ecrane, nu socializează destul, nu fac destulă mișcare. Dar aceasta este doar suprafața. Efectele sunt mult mai „adânci”, iar psihologii avertizează că este o adevărată prostie să transformi un smartphone în bonă pentru copil, indiferent de vârsta lui.
Telefoanele distrug relația părinte – copil
Legătura dintre părinți și copii are mult de suferit din cauza legăturii copil – smartphone. Chiar dacă cedezi rugăminților de a-i cumpăra un telefon, pentru că și alți copii au unul, limitează-i timpul petrecut cu ochii în el. Ba chiar ai grijă să i-l iei când merge la culcare sau când este timpul să stați împreună, ca o familie. Nu-l lăsa să ia masa cu telefonul în față, nu-l lăsa să-și omoare timpul cu telefonul în mână.
Psihologii avertizează că deși trăim în era comunicațiilor, tocmai comunicarea are de suferit. Deși copiii stau mai mult în casă cu părinții, relația dintre ei este mult mai puțin strânsă decât înainte. Motivul: nu se mai discută în familie, nu se mai acordă atenție celorlalți și tot ce contează sunt like-urile de pe rețelele sociale, comentariile și mesageria.
Îi fac pe copii insensibili
Cei mici nu mai învață să descopere lumea pentru că aceasta este la un click distanță. Nu este rău să poți afla totul despre ceea ce te interesează, dar informația trebuie să fie dublată de experiență. Nu este rău să comunici virtual, dar este important să știi să o faci și offline, atât în mod pozitiv, cât și în situații neplăcute. Și tocmai asta nu prea mai învață copiii: să fie empatici și să știe să gestioneze situații care implică emoție și sensibilitate.
Abuzul de telefon interferează cu procesul de maturizare
Toți ne-am dorit, când eram copii, să ne facem mari cât mai repede. Visam la viața de adult în care puteam face tot ce voiam, cu cine voiam. Ne doream asta atât de mult, încât căutam toate căile posibile pentru a ne dobândi independența. În prezent, studiile arată că interesul pentru maturizare, întâlniri, sex, câștigarea propriilor bani, independența față de părinți fie apare mult mai târziu, fie mult prea devreme.
Întârzierea în a căuta independență vine în cele mai multe cazuri din confortul asigurat de părinți, din lipsa nevoii de socializare offline. Precocitatea, în schimb, este cauzată de accesul la un volum mare de informații pentru care copiii nu sunt pregătiți atunci când încep să se aventureze pe internet, dar care le stârnește tot felul de curiozități.
Telefoanele, calea către privare de somn, anxietate, depresie
Studii recente realizate de psihologi arată că anxietatea, depresia, insomnia și alte probleme psihologice și psihice la copii și adolescenți sunt rezultatul presiunii constante la care sunt supuși de folosirea smartphone-ului. Se simt datori să fie mereu disponibili pentru oricine, să răspundă cât mai repede mesajelor, pentru a nu fi excluși. Înțeleg tot mai greu granița dintre viața online și cea offline.
Copiii dorm tot mai puțin și tot mai prost, iar privarea de somn conduce la probleme de sănătate fizică și psihică. Prea mult timp petrecut în fața unui ecran poate conduce la ADHD și la probleme comportamentale.
Dacă vrei să-ți faci copilul fericit cumpărându-i un smartphone, mai gândește-te! Pe moment s-ar putea să obții rezultatul dorit, însă pe termen lung nu îi faci chiar un bine. Chiar dacă vrei să ai un copil pus la punct cu evoluția tehnologică, ai grijă să-l faci să înțeleagă că nimic din ceea ce găsește online nu se compară cu experiențele din viața reală, trăite alături de familie și prieteni.