Cercetările de până acum s-au concentrat pe efectele dăunătoare ale jocurilor video asupra copiilor, arătând că acestea sunt în strânsă legătură cu depresia și agresivitatea crescută. Un nou studiu vine să arate că există și efecte pozitive.
Specialiștii în sănătate au atras mereu atenția părinților asupra nocivității jocurilor video la copii. Sănătatea mintală a acestora, lipsa vieții sociale și sănătatea precară, până la creșterea obezității ca efect al lipsei exercițiilor fizice, toate erau legate de această distracție foarte populară în rândul copiilor. Un nou studiu, însă, arată că jocurile video par să dezvolte atenția și memoria celor care le practică.
Până acum, cercetătorii au atras mereu atenția părinților asupra nocivității jocurilor video la copii. Întârzierile în dezvoltarea creierului, lipsa vieții sociale, agresivitatea, obezitatea, toate erau legate de această distracție foarte populară în rândul copiilor.
„Rezultatele studiilor de până acum au fost limitate de numărul relativ mic al participanților, mai ales a celor care implica imagistica creierului“, este de părere Bader Chaarani, autorul unui nou studiu care lansează o ipoteză surprinzătoare.
Chaarani este profesor de psihiatrie cu experiență în neuroimagistică la Universitatea din Vermont. El însuși pasionat de jocurile video, acesta a declarat că a inițiat studiul fiind atras personal de acest subiect.
Studiul acestuia, publicat în JAMA Network Open, o revistă on-line cu acces gratuit, unde se regăsesc cele mai recente studii medicale, arată că jocurile video par să aducă beneficii cognitive copiilor.
Pentru această cercetare s-au luat în considerare datele oferite de amplul studiu de măsurarea a dezvoltării cognitive a creierului la adolescenți, finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA. Asta pentru că participanții, fiind mai mari ca vârstă, nu au fost nevoiți să se supună regulii Academiei America de Pediatrie de a nu petrece mai mult de una sau două ore în fața ecranelor.
Participanții au avut de rezolvat două sarcini. La prima sarcină, copiii au fost rugați să apese stânga sau dreapta, după cum le indicau săgețile ce apăreau pe ecrane și să nu apese niciun buton dacă le apărea pe ecran semnul stop. Un test de atenție. La a doua sarcină, li s-au prezentat imagini succesive reprezentând fețe umane, apoi erau întrebați dacă o nouă față, arătată ulterior, se regăsește printre celelalte deja prezentate. Un test de memorie vizuală.
După ce au eliminat prin metode statistice variabilele care ar fi putut denatura rezultatele – venitul părinților, IQ-ul participanților și simptome de sănătate mintală – cercetătorii au concluzionat că pasionații de jocuri video au avut rezultate mai bune la ambele sarcini.
În timpul sarcinilor, creierul copiilor a fost scanat folosindu-se imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fRMN) – o versiune specializată a unei scanări RMN. Cu ajutorul acesteia, s-a descoperit că în creierul jucătorilor pasionați de jocuri video s-a înregistrat mai multă activitate în zonele asociate atenției și memoriei.
„Rezultatele studiului nostru arată că jocurile video ajută la dezvoltarea memoriei și atenției, iar efectele pot fi măsurabile“, au concluzionat autorii studiului. Cu toate acestea, „în acest moment, nu putem spune dacă cei cu o dezvoltare cognitivă superioară sunt atrași de jocurile video, ori dacă acesta este rezultatul practicării acestor jocuri“, a mai adăugat Chaarani.
În ciuda rezultatelor obținute de cercetarea sa, Chaarani spune că petrecerea unui timp îndelungat în fața ecranelor nu va înlocui efectele lipsei activității fizice.