Indiferent de nivelul de dezvoltare a limbajului pe care îl are copilul tău, există întotdeauna lucruri pe care le poți face pentru a-i stimula și mai mult abilitățile lingvistice. Prin înțelegerea de către copii a limbajului din jurul lor – cu alte cuvinte, a ceea ce spun părinții, frații, surorile și îngrijitorii – copiii își dezvoltă propriile competențe lingvistice.
În general, copiii încep să bolborosească începând cu vârsta de aproximativ șase luni și spun primele cuvinte între zece și 15 luni (majoritatea încep să vorbească la aproximativ 12 luni). Apoi încep să preia un număr tot mai mare de cuvinte și încep să le combine în propoziții simple după aproximativ 18 luni.
Așadar, ce poți face pentru a stimula abilitățile lingvistice la copil?
De exemplu, atunci când te joci cu copilul, urmărește-i direcția ochilor și etichetează lucrurile pe care le vede. Dacă spune „cal care aleargă”, poți să mergi mai departe cu acest lucru și să îi spui: „Da, calul aleargă. Unde fuge?” Acest lucru îi ajută pe copii să învețe cuvinte și concepte noi, precum și să învețe cum să structureze mai bine propozițiile.
Citirea cărților împreună este excelentă pentru dezvoltarea abilităților lingvistice, deoarece în cărți poți găsi cuvinte noi pentru lucruri care nu se văd des în viața reală, cum ar fi animalele de la grădina zoologică.
Este, de asemenea, valoroasă în promovarea atenției și a abilităților de ascultare. Asigură-te că pui o mulțime de întrebări de tipul „de ce” și „cum” pentru a obține mai mult limbaj de la copilul tău, mai degrabă decât întrebări la care se poate răspunde cu un „da” sau „nu”.
Vizionarea de videoclipuri sau de programe de televiziune pentru copii poate fi similară, dar numai dacă vă uitați și discutați împreună despre videoclipuri sau emisiuni.
Pare simplu, dar purtarea unor conversații de tip „dus-întors” cu copilul poate fi de mare ajutor. Nu numai că acest lucru poate fi incredibil de satisfăcător din punct de vedere social, dar poate contribui la dezvoltarea și extinderea limbajului și a unor abilități mai largi de comunicare socială.
Încearcă să integrezi acest lucru în activitățile obișnuite, cum ar fi să vorbești cu copilul în timp ce faci cumpărăturile de la supermarket sau mergeți împreună în parc.