Specialiștii spun că micuții au nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a adormi. De la zis până la făcut este însă cale lungă, întrucât majoritatea copiilor devin foarte activi înainte de culcare. Râsetele, plânsetele sau jocurile pot fi doar câteva dintre aceste activități. Cum să respecți rutina de somn a copilului în aceste condiții? Există cel puțin șase etape pe care ar trebui să le urmezi în fiecare seară.

Fără acces la televizor sau telefoane înainte de culcare

Seara copiii nu trebuie să aibă deloc acces la ecrane. Adică nu îi lăsați la televizor, computer, pe telefonul mobil. Nu este indicat, de asemenea, să vă uitați nici dumeavoastră la filme, emisiuni, știri. Astfel îi ajutați pe copii să se relaxeze mai ușor.

Fără zahăr înainte de culcare

Seara, după o cină care nu va include desert, sucuri, ciocolată este timpul pentru o poveste. Un ceai călduț din plante indicate vârstei copilului dumneavoastră și apa plata sunt ideale și nu sucuri. Indiferent cât de mult ar insista copilulul. O poveste citită dintr-o carte sau povestită chiar de dumneavoastră este ritualul perfect pentru a conferi o atmosferă relaxantă dar și a lărgi cunoștințele copilului și a dezolta limbajul și imaginația.

Creați o rutină premergătoare mersului la somn

Și anume, un duș rapid. Spălarea pe dinți. Îmbrăcatul în pijamale. Ideal este ca părinții să-și elibereze programul în acele ore de pregătire a copilului pentru a acorda atenție exclusivă și a liniști copilul.

Dacă părintele este liniștit și copilul va fi liniștit

Spuneți-i fără excepție cât de mult îl iubiți și îl apreciați. Mângâiați-l! Oferiți-i candoare și vorbe frumoase. Așa va fi liniștit și își va relaxa mai ușor corpul. Copiii se trezesc în general singuri, după ce au avut parte de un somn odihnitor.

Asigurați-vă că a petrecut suficient timp afară în aer liber zi de zi

Indiferent de vreme, copiii trebuie să petreacă timp în aer liber. Înainte de culcare aerisiți camera copilului. Este indicat să porniți o lumină difuză (o veioză) și nu o sursă de iluminat puternică care să fie amplasată chiar deasupra capului.

Fiți alături de copil peste noapte dacă asta i-ați promis

Nu păcăliți copilul că dormiți cu el ca apoi să vă furișați în camera dumneavoastră. Riscul să se trezească peste noapte și să se sperie că a fost abandonat este mare. Copiii nu trebuie mințiți pentru a nu zdruncina încrederea în forțele proprii. Fiți prezenți și onești cu copiii.