Strănutul, rinoreea, ochii înlăcrimați sau congestia urechilor sunt cele mai răspândite simptome ale alergiilor de toamnă la copii. În această perioadă există doi factori principali ai declanșării alergiilor și anume este vorba despre ambrozie și mucegai. Polenul ambroziei declanșează reacții alergice puternice. Evită locurile cu vegetație abundentă pe timp de toamnă, în special locurile în care știi că există ambrozie. Odată cu umiditatea ridicată, mucegaiul se poate depune sub stratul de frunze căzute din copaci, iar asta înseamnă că ar trebui să îți ții copilul departe de vegetația tomnatică. Pentru o protecție mai bună împotriva factorilor care provoacă alergii pe timp de toamnă, există șase recomandări utile pe care ar trebui să le pui în practică.
Transformă locuință într-un refugiu izolat de polen
Pe cât posibil, pe durata sezonului de toamnă, păstrează ferestrele închise și aerul condiționat pornit (și procedează în aceeași manieră și în interiorul automobilului). Funcționarea aparatului de climatizare va îndepărta, de asemenea, umiditatea din aer, fapt care previne dezvoltarea mucegaiului.
Filtrele de aer HEPA pot fi folositoare, în special dacă locuința este mochetată. Dacă bugetul nu îți permite un filtru de aer HEPA pentru fiecare cameră în parte, poți folosi unul pentru dormitorul copilului. Poți lua în calcul și un aspirator HEPA, altfel, aspiratul mai degrabă agită polenul, în loc să îl îndepărteze.
Purtarea unei măști chirurgicale
Deși simpla utilizare a unei măști chirurgicale nu asigură în procentaj de 100% protecție împotriva polenului (ar fi nevoie de un combinezon de tip HAZMAT pentru aceasta), expunerea este redusă în mod substanțial, mai ales în timpul activităților petrecute în aer liber.
Folosirea dușului
Ori de câte ori copilul tău revine de afară, spală-i fața și mâinile. Dacă a avut contact prelungit cu aerul de afară, un duș și schimbarea hainelor cu unele curate ar putea face minuni. Dacă împărțiți căminul cu un prieten cu blănita, perierea și spălarea acestuia afară va împiedica aducerea polenului înăuntru.
Acordă atenție alimentației
Deoarece conțin proteine similare celor din ambrozie, unele alimente vă pot agrava alergia. Evită să îi oferi copilului tău banane, pepene și mușețel.
Lavajul nazal
Utilizează un irigator nazal cu soluție salină, pentru a spăla polenul din nări și sinusuri.
Medicație
Atunci când alergenii nu pot fi evitați, sunt disponibile decongestionantele, antihistaminicele, sau în cazuri extreme, imunoteerapia prin injecții. Este important să consultați un medic înainte de a administra medicamentele. Asigură-te că îi informezi pe profesori sau pe educatori, în cazul în care este necesară administrarea de urgența a unor medicamente.