Ești cu copilul în parc și îl privești cum se joacă și aleargă? Mai observi că ceva nu este în regulă: poate că deseori cade sau își pune picioarele într-o poziție incorectă. Ce să faci? Trebuie să știi, înainte de toate, că sunt atât de mulți copii care suferă, în primii ani de viață, de așa-numitele defecte de mers.
În cele mai multe cazuri, aceste defecte sunt fiziologice și se rezolvă în timp. Cu toate acestea, este important să duci copilul la medic, pentru a fi supus unui examen ortopedic.
Copiii se confruntă deseori cu probleme de mers. Aceste tulburări apar mai ales în timpul primelor încercări ale mersului. Dar dacă nu sunt corectate la timp și în mod adecvat, ele pot continua și ulterior, provocând durere și disconfort pentru oase și mușchi.
Dar care sunt cele mai clasice defecte de mers?
Rotație externă (torsiune tibială externă – cu picioarele îndreptate spre exterior)
- aceasta este o afecțiune destul de rară, frecventă mai ales la copiii hipotonici (ce prezintă o diminuare a tonusului muscular) sau obezi. Poate fi cauzată de miastenie, picior plat și valgus sau luxație congenitală a șoldului.
Rotație internă (torsiune tibială internă – cu picioarele îndreptate în interior )
- acesta este cel mai frecvent defect și poate fi cauzat de anti versiunea gâtului femurului. Se corectează spontan în decurs de 9 ani. Dacă defectul persistă, în jurul vârstei de 12 ani se poate interveni chirurgical. Poate fi, de asemenea, cauzată de piciorul strâmb varus equin, care este congenital și care trebuie întotdeauna tratat chirurgical. Rotația internă mai poate fi cauzată de varusul metatarsian. Adică de oasele piciorului deviate care trebuie corectate mai întâi cu încălțămintea corespunzătoare. Și apoi, dacă este nevoie, cu intervenție chirurgicală.
Mersul pe vârful degetelor
- este un tip de mers care afectează, în general, copiii născuți prematur și, de obicei, dispare în 2 ani.
Întârzierea mersului
- în general, copiii încep să meargă între 12 și 15 luni, dar până la un an și jumătate nesiguranța este încă normală. Deci, dacă un copil cade des, totul revine la normal. Cu toate acestea, dacă acest timp a trecut și copilul încă nu arată semne de mers, trebuie discutat cu medicul pediatru pentru a afla care este cauza acestei întârzieri.
Probleme de mers la copii și soluții
După cum am menționat mai sus, defectele de mers sunt destul de frecvente la copii și în majoritatea cazurilor nu reprezintă o amenințare. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca aceste tulburări să fie un semnal al unor probleme la șold, fracturi sau leziuni musculare. În aceste cazuri, este necesară asistență medicală.
Alte cauze frecvente ale mersului incorect sunt piciorul plat (lipsește curbura clasică din talpă) și piciorul care nu calcă pe toată talpa (sprijinul greșit al piciorului pe pământ).
Corecția defectelor minore
Atunci când defectele de mers nu au cauze grave, malformații sau boli, este posibil să fie corectate cu dispozitive speciale, concepute și proiectate în funcție de nevoile copilului.
Orteza și încălțămintea ortopedică la comandă sunt soluții excelente. Acestea acționează exact asupra zonelor afectate, compensând defectele și readucând postura și presiunea picioarelor într-o situație echilibrată. De asemenea, sunt indicate activitățile sportive sau efectuarea mai multor cicluri de fizioterapie, cu exerciții active și pasive.