Majoritatea copiilor fac primii pași între 9 și 12 luni, iar mulți merg destul de bine în jur de 14- 15 luni Totuși, dacă bebelușul tău nu merge încă la paisprezece luni, nu este cazul să-l zorești. Mersul presupune dezvoltarea coordonării și a forței musculare, iar acești parametri diferă mult de la un copil la altul. Află în continuare care sunt acele nouă semne principale care îți indică faptul că micuțul tău va face în curând primii săi pași.

Stă în picioare fără ajutor suplimentar

În momentul în care bebelușul poate sta în poziție verticală, fără să se țină de ceva, el își poate controla poziția capului, echilibrul, capacitatea de a realiza mișcări coordonate, forța musculaturii picioarelor și gâtului, acest control fiind crucial pentru următoarele etape ale mersului.

Merge de-a bușilea

Chiar dacă nu toți bebelușii merg de-a bușilea, pentru cei care încep să facă acest lucru, este un indiciu clar că se îndreaptă către primii lor pași. Tot în perioada premergătoare mersului, copiii se rostogolesc mult mai des, semn că s-au cam plictisit și își doresc să-și extindă aria de explorare.

Se ridică în picioare, cu ajutorul a diferite obiecte

Pe măsură ce-și perfecționează capacitatea de a se ridica în picioare, ținându-se de pat sau de masă, bebelușul este tot mai pregătit să pornească în marea explorare a lumii din jur.

Merge sprijinindu-se de mobilă

Când se va trezi în picioare, micuțul va face tot posibilul să ajungă la țintele sale preferate, trecând din obiect în obiect, încântat că poate lua, în sfârșit, în stăpânire tot felul de lucruri atrăgătoare.

Apare mersul racului

Câteodată, când este gata să pornească pe propriile picioare, bebelușul poate începe să meargă cu spatele, folosindu-se de brațe și palme. Prin această mișcare, piciorușele devin mai robuste și micuțul își ia avânt ca să se ridice și să meargă.

Se balansează de pe un picior pe altul

Odată ce copilul a învățat să se ridice, ținându-se singur de mobilă poți observa dacă își transferă greutatea corpului de pe un picior pe altul. Când face acest lucru, mușchii picoarelor se întăresc și se dezvoltă. Este un fel de pregătire pe loc pentru transferul greutății de pe un picior pe altul în timpul mersului.

Semne mai puțin obișnuite că urmează primii pași

  • Agitație mai mare. Dacă ai observat că piticul tău este mai agitat decât de obicei și mai morocănos, ar putea fi un semn că se simte frustrat, încercând sa facă față noii provocări reprezentate de începerea mersului.
     
  • Oboseală mai pronunțată. Înainte să înceapă efectiv să meargă, bebelușul desfășoară o mulțime de acțiuni pregătitoare: este ocupat să se cațere, să se agațe de obiecte, se concentrează pe următoarea piesă de mobilier la care trebuie să ajungă. Toate acestea îl obosesc destul de tare, așa că nu trebuie să te miri dacă este mai somnoros decât în mod obișnuit, dat fiind că face eforturi semnificative să depășească această încercare. În plus, este posibil să se afle într-un puseu de creștere, ceea ce determină o oboseală suplimentară.
     
  • Curaj exagerat. Odată ridicat pe propriile picioare, bebelușul are două posibilități: să recadă de-a bușilea și să mai întârzie plecarea sau să-și ia inima în dinți și s-o pornească în aventură. Dacă ți se pare mai curajos și mai hotărât decât de obicei, este semn că decizia de a face primii pași a fost deja luată.