Ca părinte, este posibil să fi observat cum cei mici par să favorizeze o poziție de ședere în special. Este vorba despre poziția „W”, despre care specialiștii avertizează că poate afecta dezvoltarea copilului.

mamaplus

Denumirea poziției vine de la forma pe care o creează picioarele atunci când persoana stă în șezut, cu genunchii îndoiți și picioarele de o parte și de alta a corpului, îndreptate spre exterior.

Osteologul Avni Trivedi explică că poziția „W” poate duce la dezvoltarea unor probleme ortopedice, deoarece modifică poziția normală a coloanei vertebrale și pune presiune pe ligamente în dezvoltare, din partea inferioară a corpului, precum șolduri și genunchi.

„Chiar dacă copiii care pot fi hiper-mobili, poziția „W” poate avea efecte dăunătoare și asupra lor. Asta pentru că poate supraextinde tendoanele și slăbii mușchii trunchiului”, a declarat Avni Trivedi.

De asemenea, părinții ar trebui să mai fie atenți și la poziția „turcească” care este aproape la fel de populară ca poziția „W”. Aceasta presupune statul în șezut, cu picioarele încrucișate. De ce este periculoasă această poziție? Ei bine, Trivedi spune că aceasta pune presiune pe gât, umeri și pe partea superioară a spatelui.

„Ori de câte ori este posibil, copiii ar trebui să evite să stea cu picioarele încrucișate, deoarece tind să folosească același picior pe care îl încrucișează de fiecare dată, ceea ce poate provoca un dezechilibru în alinierea corpului”, a mai declarat Trivedi.

Pentru a evita aceste situații, Trivedi sugerează părinților să-i încurajeze cât mai mult pe cei mici să petreacă mai mult timp în aer liber, în loc să adopte poziții incomode pentru a sta cu ochii în telefoane sau în alte dispozitive. De asemenea, aceasta mai recomandă să amplasați cât mai multe perne prin casă astfel încât micuții să poată să se așeze mai confortabil.

Sursa