Alimentația copilului este importantă pentru starea sa generală de sănătate. O nutriție adecvată contribuie la prevenirea unor afecțiuni medicale, precum obezitate și diabet, și îi asigură o creștere normală, armonioasă.

Piramida alimentară pentru copii este un ghid de nutriție, creat pentru a ajuta părinții în alegerea de alimente sănătoase pentru copiii cu vârste între 2 și 6 ani. Ea are rolul de a promova obiceiurile alimentare sănătoase, care trebuie respectate toată viața.

Piramida conține cele cinci categorii principale de alimente necesare pentru o dietă sănătoasă. De asemenea, piramida alimentară scoate în evidență faptul că alimentele bogate în grăsimi, uleiul și dulciurile trebuie consumate cu moderație.

Principiile alimentare de bază:

Varietatea

Niciun aliment consumat separat (sau grup de alimente) nu poate furniza toate vitaminele și mineralele necesare. Varietatea constă în alegerea de alimente din toate grupele, dar și în consumul de alimente diferite în cadrul aceleiași categorii.

Echilibrul nutrițional

Echilibrul nutrițional poate fi asigurat în alimentație prin alegerea celor mai multe porții din grupele de alimente situate la baza piramidei (cereale, legume și fructe) și mai puține porții din grupele din vârful piramidei (grăsimi și dulciuri).

Moderația

Grăsimile, uleiurile și dulciurile (unt, margarină, bomboane și băuturi dulci), situate în vârful piramidei, trebuie consumate cu moderație.

Poți contribui la promovarea unor principii sănătoase de alimentație, oferind un exemplu bun copilului tău. Obiceiurile alimentare corecte și activitatea fizică regulată trebuie să facă parte integrantă din viața familiei tale. Respectarea unor principii alimentare este mai ușoară atunci când întreaga familie aderă la acestea.

Nu cumpăra prea des dulciuri și gustări bogate în calorii, băuturi carbogazoase și înghețată!