Răceala este aproape inevitabilă în acest sezon, iar copiii sunt primele ținte. Oricât de mult am încerca să îi ferim, mediul înconjurător nu îi va ierta de cel puțin o mică răceală, însă dacă respirația este îngreunată, lucrurile sunt mai complicate și trebuie să te prezinți cu el de urgență la medic.
Niciun părinte nu vrea să își vadă copilul în chinuri, însă pe de altă parte, nici panica nu rezolvă situația. Echilibrul este esențial în cazul unui părinte, iar atunci când vorbim despre răceli, deși nu este cazul să ne alarmăm, există situații aparte care ar trebui să ne pună de urgență pe gânduri. Doctorul Mihai Craiu aduce în discuție un subiect foarte relevant:
„Au apărut bolile respiratorii severe. Pneumonii, bronșiolită acută, laringită acută, criză de astm.
Cele mai multe astfel de boli respiratorii la copil sunt produse de virusuri. Ca urmare NU este necesar în toate bolile respiratorii grave să administrăm imediat un antibiotic. Acești copii au nevoie în primul rând de un consult de specialitate si de efectuarea unei pulsoximetrii. Apoi altceva, dacă mai este cazul”, postează Mihai Craiu pe contul său oficial de Facebook.
Domnul doctor a postat și un filmuleț, pentru a arăta în mod explicit ce anume presupune afecțiunea.
„În acest filmuleț se observă „detresa respiratorie” (sindromul funcțional respirator), adică se vede efortul făcut de un sugar mic ce are bronșiolită, formă medie/severă.
Două mesaje practice:
1. Când apar respirația rapidă, peste 70 respirații/minut la sugarul mic și efortul mare (balans toraco-abdominal adică „respirație cu burta”, tiraj adică „infundarea coastelor” si mișcări de piston ale capului) atunci e urgență mare. Mergeți la spital dacă respiră copilul dvs ca acest sugar din film.
2. O hemogramă efectuată la un sugar cu bronșiolită acută poate să arate un număr crescut de neutrofile. Aceasta NU ESTE o dovadă suficientă pentru a utiliza imediat un antibiotic. Infecțiile severe cu Virus Sincițial Respirator (VSR) activează interleukina 8 (IL8) iar aceasta recrutează un număr crescut de neutrofile.
CONCLUZIA – mai ușor cu pianul pe scări și cu antibioticele in viroze. In ambele scenarii graba strică (rău) treaba…”., subliniază pediatrul Mihai Craiu.