„Un copil fericit este, în primul rând, un copil sănătos!”, spune un pediatru celebru. „Și doar după aceea este un copil care citește și cântă la vioară”. „De la ce vârstă poate bebelușul să meargă la mare? Dar să zboare cu avionul? De ce răcește copilul meu atât de des la grădiniță? Cum îi pot crește imunitatea?”. Iată ce spune Evghenii Komarovskii, cel mai îndrăgit pediatru din Ucraina.
„Ne dorim să mergem cu bebelușul de 6 luni într-o vacanță la mare. Care sunt lucrurile de care ar trebui să ținem cont?”
Dr. Komarovskii: Vârsta copilului nu are chiar o așa mare importanță cum ar considera unii. Atâta timp cât bebelușul nu are probleme cardiace sau anumite boli cronice, nu ar trebui să vă faceți prea mari griji. Copilul se poate adapta foarte ușor la un mediu diferit de cel obișnuit, atâta timp cât părinții nu „exagerează” cu grijile și respectă anumite reguli elementare. Nu-l băgați pe copil în apă imediat, lăsați-i corpul să se adapteze treptat la noile temperaturi. Dragi părinți, băile în mare se fac treptat, câteva minute pentru început, apoi copilul ar trebui să stea la soare, să se joace în nisip. Știați că majoritatea copiilor în prima zi de vacanță nu prea mănâncă? Este normal și firesc. Aceasta este modalitatea prin care corpul copilului se adaptează la noile condiții, la un nou mediu. Nu vă mai obligați copilul să mănânce, dacă în prima zi de vacanță mai mult „ciugulește” sau refuză anumite mese. Mai bine asigurați-vă că bea suficiente lichide. Înainte de vacanța la mare părinții ar trebui să se întrebe: care sunt condițiile de cazare, există farmacii și spitale prin apropiere, magazine pentru copii, ce cremă cu protecție solară pentru copii ar trebui să folosească etc.
„De la ce vârstă poate copilul să călătorească cu avionul?”
Dr. Komarovskii: Este o întrebare pe care o aud foarte des. Răspunsul meu este următorul: dacă bebelușul are mai mult de două săptămâni și nu are probleme de sănătate, atunci poate călători. Dacă e și alăptat, lucrurile se simplifică și mai mult. Sunt două aspecte de care ar putea părinții să țină cont atunci când călătoresc cu copii un pic mai mari. Aerul din avion este foarte uscat, cu o umiditate de sub 20% și există riscul ca mucoasa nazală a copilului să se usuce. Indicat ar fi să-i puneți câte o picătură de apă salină în fiecare nară, pentru a-i proteja năsucul. Alți copilasi pot avea probleme cu presiunea resimțită în urechi, în special la decolare sau aterizare. Din experiența mea, copiii care au o predispoziție spre otite, se confruntă deseori cu acest disconfort. Câteva picături auriculare înainte de decolare și aterizare ar putea fi de mare ajutor.
„Cum să-i întăresc imunitatea fetiței mele de șapte ani?”
Dr. Komarovskii: Mulți părinți nu înțeleg că, să-i crești imunitatea copilului sau să începi procesul de călire nu înseamnă doar să faci anumite acțiuni timp de 15 minute, iar restul de 23 de ore și 45 de minute să-ți vezi de ale tale, gândindu-te „vai, ce părinte minunat sunt, îmi „călesc” copilul!”. Nimic mai greșit. Călirea începe cu respectarea anumitor reguli elementare. De exemplu, nu-ți mai obliga copilul să mănânce atâta timp cât spune că nu îi este foame. Lasă-l să-și aleagă hainele. Dacă un copil este inactiv și transpiră, părinții sunt vinovați, ei au decis cu ce să-și îmbrace copilul. Copilul trebuie să doarmă într-o încăpere bine aerisită, iar temperatura să fie de 18-20 de grade. Apa din cadă nu trebuie sa fie prea fierbinte, cum obișnuiesc să facă mulți părinți. Scădeți treptat temperatura apei. Dacă vrea să stea în casă cu piciorușele goale, lăsați-l. Și tot așa.”
„Din momentul în care a început să frecventeze creșa, copilul meu răcește foarte des. Problema este că în grupă copiii vin chiar dacă încă nu sunt 100% vindecați sau încă se află în perioada de recuperare”.
Dr. Komarovskii: În toate grupele și în toate grădinițele veți găsi copii cărora le curge nasul sau ocazional mai tușesc. În Olanda, Anglia, Elveția sau Finlanda sunt aduși la grădiniță și copiii subfebrili, cu temperatura de 37,3. Și se consideră a fi o normalitate. Dacă acelui copil i se dă tratamentul corect, fie i se dau medicamentele de care are nevoie, fie se ține cont de starea de sănătate, acel copil bea suficiente lichide, este vioi și are o simplă viroza, nimeni nu intră inutil în panică. Știți cum sunt vindecați copiii, într-un mod sănătos? Dacă mediul în care stă copilul este curat, aerisit, răcoros, umiditatea este corectă, i se pune în năsuc câte o picătură de apă salină, bea suficiente lichide, nu insistă nimeni să mănânce, dacă acel copil refuză și este scos afară să se plimbe, să se joace, să se bucure și tot așa. Uite aceasta este o rețetă sănătoasă de a trata un copil de o banală viroză. La grădinița unde merge copilul tău există această regulă ca să fie scoși copiii afară zilnic, câteva ore? Atunci să nu te mire că răcește des…”.