Potrivit specialiștilor în pediatrie, copiii răciți în permanență sunt tocmai cei care au fost înfofoliți de mici. Deși orice părinte, încă din primele zile de viață, este tentat să-și îmbrace bebelușul cât mai bine, medicii nu recomandă absolut deloc această practică. 

Cum trebuie îmbrăcat un copil și ce consecințe poate avea înfofolirea lui, aflăm în cele ce urmează de la dr. Ana Culcer, medic primar pediatru. Specialistul afirmă că în rândul părinților există câteva „boli”: înfofolitul, îndopatul și frica de curent, niciuna dintre acestea nefiind bune.

„Înfofolitul merge mână-n mână cu așa-zisul curent. De obicei, poate să bată vântul oricât, dacă noi avem pielea uscată, nu suferim, nu înghețăm, nu ne deranjează cu nimic. Peste tot în lume bate vântul. Nicio nație nu are frica aceasta de curent. 

De frica adierii vântului, părinții înfofolesc foarte tare copilul. Pun două-trei căciuli, cămăși, glugi..., atunci când nu trebuie. Copilul transpiră și, în momentul când ești transpirat, curentul, indiferent că bate vântul sau stai între două uși deschise, face să se evapore acea transpirație și se răcește pielea unde a fost transpirată. Și-atunci, copilul răcește foarte ușor”, explică dr. Ana Culcer.

Copilul trebuie îmbrăcat exact ca părintele. Dacă adultul se simte confortabil, de exemplu, într-un tricou cu mâneca scurtă, atunci cel mic trebuie îmbrăcat la fel de subțire, sunt de părere specialiștii.

Medicul pediatru recomandă mămicilor să-și îmbrace micuții corespunzător, pentru a-i feri de răceli. 

„Ca să nu ne fie frică de curent trebuie să învățăm să îmbrăcăm copiii corect. În străinătate ei sunt îmbrăcați cu pantaloni scurți până târziu, cu mânecuță scurtă și fără căciuli pe cap. Cel mult, o pălăriuță cu bor pentru a preveni insolația. Noi îi înfofolim, săracii, până nu mai pot să respire și sunt agitați. Trebuie să încercăm să scoatem copiii pe orice vreme afară ca să fie adaptați”.