Fiecare copil este unic și, la fel ca adulții, au propria personalitate și dezvoltare a caracterului. În ciuda faptului că foarte mulți părinți știu aceste lucruri, ei continuă să facă o greșeală în mod repetat: să își compare copiii constant cu frații lor sau cu alți copii.
Pe lângă faptul că această comparație este o practică total greșită, aceasta poate avea efecte negative asupra încrederii și stimei de sine a copiilor.
De ce nu trebuie să comparăm niciodată copiii?
Prin compararea copiilor cu alții părinții trăiesc cu falsa impresie că astfel îi vor determina să fie mai conștienți de diferențele între ei și ceilalți copii și îi vor ambiționa să fie mai buni. Acest tip de comportament apare în general în familiile cu mai mulți copii, unde părinții tind să compare frații între ei pentru a-i stimula să imite comportamentul care lor li se pare mai bun.
De multe ori, copiii ajung să preia comportamentele bune și fără să insiste părinții. Din păcate însă, atunci când părinții insistă în comparații ei nu fac decât să le inducă copiilor starea de neputință și frustrare pentru că nu se ridică la așteptările celor din jur.
Trăim într-o societate plină de idealuri de frumusețe și succes care ne marchează percepția de sine încă din copilărie. Prin urmare, este esențial ca părinții să consolideze respectul de sine al copiilor, cu scopul de a deveni independenți, puternici emoțional și pregătiți să facă față provocărilor pe care le va aduce viața.
Dar în loc să îi încurajăm și să le consolidăm încrederea, îi comparăm continuu cu alți copii, iar acest lucru va genera în ei neîncredere, tristețe, indecizie și o imagine negativă despre sine. Cel mai probabil, mulți părinți nici nu își dau seama de sentimentele pe care le provoacă aceste comparații.
Comparația le alimentează invidia
Atunci când ne comparăm copiii și aceștia devin conștienți de asta, putem genera în ei un sentiment de invidie față de copilul pe care i-l dăm exemplu.
Dacă aceste comparații se fac între frați, părinții nu fac decât să genereze gelozia între ei, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra relației lor.
În concluzie, comparația nu își are rost în educația copiilor. Nu îi face mai buni sau mai ambițioși, ci îi frustrează, distrugându-le stima de sine și încrederea.