Ritmul de creștere la fete tinde să se diminueze între 10 și 14 ani. Majoritatea vor atinge înălțimea adultă până la vârsta de 15 ani. Acest impuls final de creștere descrie perioada când fetele intră în faza dezvoltării sexuale și fizice, cunoscută sub numele de pubertate. Acest proces are loc în momente diferite, dar genetica determină în mare măsură tiparele de creștere, ceea ce înseamnă că, la oameni, ratele „normale” ale acesteia apar într-un anumit interval. Nu este un secret faptul că fetele tind să se maturizeze mai repede decât băieții, dar această diferență biologică nu se observă, de obicei, decât după vârsta de 10 ani.
Iată, în continuare, care sunt etapele creșterii în înălțime a fetelor și factorii care influențează acest proces:
Până la ce vârstă cresc fetele în raport cu băieții:
Graficul de creștere, atât pentru fete, cât și pentru băieți, arată că există o curbă lină și constantă până la 11-14 ani. Majoritatea copiilor ajung, atunci, în stadiul pubertar.
Fetele încep și sfârșesc pubertatea mai devreme decât băieții și ating înălțimea maximă în acest interval de timp, de obicei cu mult înainte de absolvirea liceului. Ele pot intra în dezvoltarea pubertară încă de la vârsta de 8 ani.
Pe de altă parte, unii băieți ating înălțimea finală în primii ani de facultate.
Multe fete încep pubertatea la vârste cuprinse între 8 și 13 ani și au un ritm de creștere accelerat între 10 și 14 ani. Ele se înalță cel mai mult cu puțin înainte de începerea menstruației.
Primele semne ale creșterii fetelor:
Momentul pubertății joacă un rol esențial în căutarea răspunsului la întrebarea „până la ce vârstă se dezvoltă fetele?”. Asta pentru că vârsta la care o fată atinge înălțimea adultă depinde de momentul în care a început primul ciclu.
Semnele pubertății feminine, inclusiv dezvoltarea sânilor, sunt indicatori ai faptului că fata va începe curând să crească în înălțime mai repede decât a făcut-o până atunci.
Fetele își încetează creșterea și ajung la înălțimea finală, de adult, la doar doi ani și jumătate de la primul ciclu menstrual. Totuși, acest lucru poate varia. Se întâmplă adesea ca cele care intră la pubertate mai devreme să se înalțe mai mulți centimetri.
Factori externi ce influențează ritmul de creștere al fetelor:
Există, însă, și alți factori care pot avea impact asupra creșterii în înălțime. Primul, și cel mai important, este legat de nutriție. Copiii malnutriți sunt adesea mai mici în copilărie, dar, cu o alimentație adecvată, pot ajunge la un nivel normal, la vârsta adultă.
Un alt aspect important îl reprezintă dezechilibrele hormonale. Cele provocate de tiroidă sau de hormonul de creștere, de exemplu, pot influența rata de creștere, aceasta fiind mai lentă.
De asemenea, utilizarea unor medicamente poate încetini dezvoltarea. Consumul abuziv de corticosteroizi este un exemplu în acest sens. Totodată, bolile cronice, cum ar fi astmul, care necesită adesea un astfel de tratament, afectează rata de creștere.
Afecțiunile de sănătate pe termen lung, cum ar fi fibroza chistică, bolile renale sau boala celiacă, pot încetini dezvoltarea și creșterea în înălțime. Copiii care au suferit de cancer pot fi, de asemenea, afectați.
Și genetica poate fi responsabilă de astfel de dezechilibre. Este de așteptat ca unii copii cu sindromul Down, sindromul Noonan sau sindromul Turner să fie mai mici decât colegii lor. Pe de altă parte, cei cu sindrom Marfan tind să fie mai înalți.
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă utilizarea diagramelor de creștere de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până la vârsta de 2 ani.
Vârsta de creștere a fetelor – care este înălțimea normală:
Deoarece tiparele de creștere sunt determinate, în mare măsură, de genetică, există o mulțime de variabile atunci când vine vorba de înălțimea „normală”. Calculele se bazează pe studiile asupra populației sănătoase de copii.
Pentru a ști până la ce vârstă cresc fetele, se adună înălțimea tatălui cu cea a mamei, se scad 6,5 centimetri, iar rezultatul obținut se împarte la doi (Înălțimea tatălui + Înălțimea mamei – 6,5 / 2).
La băieți, se adună înălțimea tatălui cu cea a mamei, se adaugă 6,5 centimetri, iar rezultatul obținut se împarte la doi (Înălțimea tatălui + Înălțimea mamei + 6,5 / 2).
În concluzie, fetele se opresc din creștere în jurul vârstei de 15 ani. Înălțimea finală, adultă, depinde, însă, de foarte mulți factori, de care trebuie să se țină cont.