Potrivit unui studiu realizat de Unlock Market Research și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, 6 din 10 părinți aplică automedicația în cazul copiilor.

Deşi adulții sunt conştienți de faptul că automedicația prezintă foarte multe riscuri, 6 din 10 părinți o aplică şi în cazul copiilor lor, transformându-i astfel în viitori adulți care vor evita să apeleze la un specialist atunci când starea de sănătate le-o impune.

 

„Încă de mici, copiii trec printr-un proces de identificare, încep să imite personalitatea părinților, ticurile, activitățile lor şi îşi însuşesc în detaliu modelele de comportament ale acestora. Practic, copilul va reține şi va face ceea ce vede la părinți şi mai puțin ceea ce părinții încearcă să-i transmită verbal”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.

Tocmai de aceea părinții trebuie să acorde foarte mare importanță felului în care se comportă în preajma celui mic şi cum îl ajută pe acesta să facă față unei stări de sănătate precare.

Medicamentele nu sunt bomboane!

O tuse uşoară, fără expectorație sau o durere de cap nu presupune administrarea imediată a unui medicament, aşa cum nici administrarea de vitamine pentru creşterea sistemului imunitar nu înseamnă că cel mic nu va mai răci.

„Medicamentele nu sunt bomboane, iar automedicația sau administrarea după ureche a acestora le va crea copiilor falsa impresie că orice senzație de disconfort poate fi ameliorată cu o tabletă. În timp, cei mici îşi vor însuși acest tip de comportament. Mai mult, copiii care au acces la dulapul de medicamente şi care pot reține numele şi pentru ce sunt folosite medicamentele şi le pot administra singuri, creându-şi astfel alte probleme de sănătate”, a adăugat medicul pediatru.

Consecințele automedicației cu antibiotice

Utilizarea greșită și abuzul de antimicrobiene sunt principalele cauze ale apariției patogenilor rezistenți la medicamente. Apariția și răspândirea patogenilor rezistenți la medicamente care au dobândit noi mecanisme de rezistență amenință capacitatea noastră de a trata infecțiile comune.

Un semnal de alarmă foarte îngrijorător este răspândirea la nivel global a bacteriilor multirezistente și panrezistente (așa-zisele superbacterii), cauzând infecții care nu se pot trata cu medicamentele antimicrobiene existente, cum ar fi antibioticele.

Așadar, ia antibiotice conform rețetei primite de la medic, nu așa cum vrei tu!

Soluțiile alternative, benefice şi pentru adulți, şi pentru copii

Dacă un copil îşi va vedea părintele că ia imediat un medicament atunci când se plânge de o durere de cap sau de stomac, el va stoca acest model comportamental şi când va fi mai mare îl va adopta, poate chiar îl va transmite mai departe propriei familii.

„Încercați să le arătați celor mici că până la dulapul de medicamente sunt şi alte opțiuni. O soluție pentru durerea de cap ar putea fi o plimbare în aer liber, pentru durerea în gât un ceai cu lămâie şi miere, iar creşterea imunității este rezultatul alimentației corecte şi echilibrate, nu al utilizării vitaminelor. Învățați-i pe cei mici să aibă grijă de ei într-un mod simplu, natural şi aplicați şi dumnavoastră, ca părinți, acelaşi principiu”, a menționat dr. Moraru.

Comportamentul părinților este un model pentru micuții lor şi atitudinea față de îmbolnăvirile curente trebuie să fie ca o lecție de viață. Automedicația ascunde multe riscuri şi tocmai de aceea în educația copiilor trebuie implementată ideea că tratamentul potrivit este cel confirmat de un medic ca fiind eficient şi sigur.