Potrivit medicilor alergologi, prezența pisicii în viața copilului îi construiește protecția activă la păr de animale. Pentru o apărare imunitară ridicată, în peisaj trebuie să apară și un câine. Motivul are un nume complicat: endotoxinele pe care le aduc.

”Când o răceală ține mai mult de 2-4 săptămâni mai ales când traveresează dintr-un anotimp în altul e un semn de întrebare mai ales la copii şi tineri de o posibilă inflamție alergică dedesubt”, susține Claudia Nechifor, medic primar alergolog.

Alergiile la acarieni, la polen şi la părul animalelor sunt cele mai frecvente. Dintre acestea, blana motanilor determină cele mai severe crize de astm. Alergenul este, de fapt o proteină, din saliva motanilor. Pentru că vorbim despre animale care se spală frecvent, proteinele din salivă îmbraca toate firele de păr.

”Este un alergen puternic şi poate fi purtat pe haină de către posesorii animaluui şi doar când interacționezi cu ei poți să ai simptome”, a mai adăugat Claudia Nechifor.

Aşadar reacțiile alergice la păr de pisică nu apar doar dacă intrați într-o casă cu pisica. Pentru acest tip de alergie există medicamente, care determină sistemul imunitar să fie tolerant. Astfel, simptomele scad. Alergia la pisică se poate preveni prin expunere la pisică ori la câine în primii ani de viață ai copilului.

”E bine copii să intre în contact cu animăluțe de mici. Pentru că acestea au rol de protecție în apariția bolilor alergice”, afirmă Brânduşa Petrutescu, medic primar alergolog.

Copiii, care locuiesc alături de animale, intră în contact cu bacteriile prezente în mod normal pe blana acestora. Endo-toxine de numesc toxinele din interiorul bacteriilor. Determină un răspuns benefic al sistemui imunitar uman – răspunsul anti-bacterian. Este opus celui din bolile alergice. Aşa se reduce riscul apariției alergiilor.