Maria Montessori a deschis prima școală în Italia în anul 1907, într-un cartier defavorizat. Era o școală în care se aplică o metodă educațională foarte diferită, deoarece scopul Mariei Montessori era, potrivit cuvintelor sale „ca micuții să învețe ca și cum eu nu aș exista”.

Pedagogia Mariei Montessori a ajuns să fie foarte populară și în zilele noastre. Ea poate fi aplicată și acasă, pentru a ne asigura că micuții noștri își dezvoltă abilitățile la maximum, fiind mai independenți și mai siguri pe sine.

Iată cele mai importante 10 lecții pentru părinți ale Mariei Montessori:

Putere și independență

Sarcina părinților nu este de a face lucruri în locul copilului, ci de a-l ajuta să le facă singur. A educa înseamnă a stimula independența și autonomia copilului, pregătindu-l pentru viață. De aceea, părinții trebuie să se asigure întotdeauna că prezintă noi provocări copilului, oferindu-i un nivel adecvat de ajutor, astfel încât să își poată dezvolta abilitățile.

Crearea unui mediu personalizat

Lumea este făcută pentru adulți, așa că, dacă părinții doresc să stimuleze independența copiilor, trebuie să adapteze mediul, astfel încât aceștia să poată avea acces la toate lucrurile de care au nevoie: de la jucăriile lor până la periuța de dinți.

Intervenție minimă

Înveți din greșeli. Respingerea greșelilor de la o vârstă fragedă poate genera frica de eșec. Este important ca un copil să greșească pentru ca sa învețe, de aceea intervenția părinților trebuie să fie una minimă. În metoda Montessori, educatorul intervine doar pentru a evita situațiile riscante și pentru a menține copilul în siguranță.

Nu forța copilul să învețe

Învățarea autentică, cea care își lasă amprenta, nu poate fi forțată. Educarea în metoda Montessori înseamnă a lăsa liberi copiii să se implice în învățare în modul în care ei se simt cel mai confortabil. Un copil poate învăța făcând, în timp ce altul poate învăța mai bine observând. Fiecare copil trebuie să își găsească un stil de învățare optim. Și pentru asta este necesar să îi oferim libertate.

Stimulează contactul cu natura

Natura reprezintă un stimul incredibil pentru simțurile și mintea copilului. Ori de câte ori este posibil e bine să faceți plimbări în aer liber, în care copilul este lăsat să exploreze împrejurimile.

Îmbogățește-le mediul

Copiii învață din împrejurimile lor, fiind stârniți de curiozitatea lor înnăscută. Prin urmare, educația Montessori cere să se îmbogățească mediul în care crește copilul: nu cu jucării hiper tehnologice, ci cu obiecte cât mai simple, care stimulează cu adevărat creativitatea copiilor.

Nu-l opri niciodată să facă ceva pentru că este prea mic

Mulți părinți își limitează copiii pentru că îi consideră prea mici ca să facă anumite lucruri. Cu toate acestea, atât timp cât copilul nu este în pericol, trebuie să li se permită să își exploreze abilitățile. Copiii se simt mulțumiți când au făcut tot posibilul. Stabilirea unor limite le va refuza doar posibilitatea de a-și testa capacitățile și de a-și extinde orizontul.

Laudă-i realizările

Dacă copilul face ceva corect, este important că părinții să îl laude. Astfel îi alimentăm stima și încrederea în sine.

Folosește un limbaj pozitiv

Este important ca părinții să nu îl critice pe copil, deoarece în acest fel îl vor învăța doar să judece. În schimb, ar trebui să se concentreze asupra aspectelor pozitive, astfel încât acestea să fie cât mai puternice în mintea copilului. Dacă îi vorbești urât copilului, cu ostilitate sau îl denigrezi, va deveni o persoană nesigură și timidă.

Ascultă și respectă copilul

Copiii învață prin imitație, iar părinții lor sunt principalul exemplu. Dacă ascultă cu atenție și își respectă ideile, chiar dacă nu le împărtășește, copilul va învăța să îi respecte pe ceilalți.