Chiar și cele mai mici greșeli în ceea ce privește alimentația bebelușilor pot provoca afecțiuni digestive și nu numai. De aceea, fiecare mamă trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației celui mic, să respecte programul meselor și cantitățile recomandate de pediatru.
Iată 5 greșeli frecvente în alimentația bebelușului:
Înțărcarea precoce, din motive neîntemeiate este una dintre erorile frecvente. Alăptarea ar fi bine să se producă, dacă este posibil, încă din prima zi de viață a celui mic și să se prelungească până la vârsta de cel puțin 1 an, aproximativ 2 ani, susțin specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății, primele 6 luni fiind vorba de alăptare exclusivă, pentru că în jurul acestei vârste, de obicei, intervine diversificarea alimentației. Introducerea alimentelor noi și administrarea lor cu regularitate determină reducerea progresivă a nevoii de lapte matern a bebelușului, însă medicii sunt de părere că solidele vor reprezenta oarecum baza alimentației copilului mic abia în jurul vârstei de 1 an, dacă nu chiar după.
Laptele matern este singurul aliment perfect adaptat nevoilor nutritive și posibilităților digestive ale bebelușului, având o proporție echilibrată de proteine, lipide și glucide. Este steril și conține o serie de anticorpi, ce-l vor ține pe bebeluș departe de infecții și-l vor ajuta să-și formeze un sistem imunitar puternic. Însă calitatea laptelui pe care îl oferi micuțului depinde de modul tău de a te hrăni. Așadar, hrănește-te sănătos și echilibrat!
Hrănirea pe timpul nopții. Multe mămici își trezesc bebelușii pe timpul nopții pentru a le da să mănânce (fie că este vorba de alăptat, fie formulă). Dacă bebelușul este mai mic de 3-4 luni și mai ales dacă este alăptat, da, micuțul trebuie trezit dacă nu a mâncat de 4-5 ore, dar dacă este vorba despre un bebeluș mai mare, sănătos, care doarme liniștit, pe timpul nopții îl poți lăsa să doarmă 6 ore fără să-ți faci prea multe griji că nu a mâncat. Îndemnul specialiștilor în general este să aștepți să se trezească puiul și să ceară mâncare, doar în anumite cazuri sau în funcție de vârsta copilului ar trebui trezit noaptea.
Diversificarea după ureche. Medicii recomandă introducerea alimentelor solide începând cu vârsta de 6 luni, când sistemul digestiv al bebelușului este capabil să asimileze fibrele alimentare. Introducerea noilor alimente este o etapă delicată pentru bebeluș și trebuie tratată cu multă atenție și seriozitate de fiecare mămică. Tranziția de la lăptic la alimente mai consistente, noi gusturi, texturi, mirosuri nu se face dintr-odată, crescându-se treptat porțiile și introducându-se alimentele pe rând, la intervale de aproximativ 3-4 zile, pentru a testa toleranța digestivă a micuțului.
Cât privește ordinea în care alimentele noi pot fi introduse, părerile sunt împărțite: unii îndeamnă să introduci mai întâi rădăcinoasele făcute la abur sau sub formă de supe, piureuri, alții spun despre cereale speciale pentru bebeluși, în timp ce unii încă mai practică renumita rețetă de măr cu biscuiți. Cel mai bine este să discuți cu medicul pediatru și să te informezi cu privire la alimentele cele mai sigure și tolerate ușor la început de drum de diversificare. Este esențial să adaptezi „regulile” de diversificare în funcție de necesitatea, toleranța digestivă și preferințele copilului tău pentru gust, consistență și culoare.
Supraalimentația. Obligarea copilului să mănânce totul din farfurie sau amenințările de tot felul în acest scop sunt practici combătute de medicii pediatri. Și nu este vorba despre obezitate, ci de o relație nesănătoasă cu procesul de alimentație stabilită puiului tău. Mulți părinți greșesc atunci când le pun copiilor în față porții mari, porții pe care nu au cum să le mănânce. Porțiile trebuie să fie mici, lăsându-i astfel posibilitatea de a alege cât mănâncă. Dacă nu se va sătura, sigur va mai cere! Și nu uita, nu-l forța niciodată să mănânce, pentru că va ajunge să deteste această activitate. Mai mult decât atât, supraalimentația poate provoca tulburări digestive, precum vărsăturile sau diareea.
Cros cu mâncarea în farfurie. Atitudinea unor părinți de a alerga cu mâncare prin casă, cu casoleta prin parcuri, după copil este greșită. Și nu, nu facem nici „avioane” cu lingurița în gurița copilului! Mâncarea trebuie servită întotdeauna la masă (nu în fața televizorului, în mers, pe oliță, cu telefonul pus pe desene animate în față etc.), respectându-se, pe cât se poate, un orar.
Se spune că un copil mănâncă de multe ori „din priviri”. Astfel că nu trebuie decât să aranjezi masa cât mai plăcut vederii, cu un meniu colorat, interesant aranjat în farfurie, care să emane un miros îmbietor. În rest, copilul va mânca exact cât va avea nevoie! Legumele și fructele îți pot fi de mare ajutor în decorarea amuzantă a farfuriilor. În plus, astfel îl înveți că sunt importante în meniu, dar și în burtica lui.
La masă este important să menții o atmosferă calmă, detensionată, pentru ca micuțul tău să se poată concentra asupra a ceea ce mănâncă, asupra gustului, mirosului și aromelor.