Dacă micuțul tău a trecut de 4 ani și încă nu știi cum să-l dezobișnuiești de suzetă, trebuie să încerci și alte metode pozitive care să îl stimuleze și să îl determine să coopereze. Dacă el insistă că vrea în continuare suzeta, s-ar putea să aibă probleme cu dantura și sentimente de insecuritate în fața oamenilor sau a situațiilor noi. Află în continuare câteva sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste această etapă.

Vorbește cu copilul tău despre ce simte, atunci când are nevoie să sugă suzeta. Întreabă-l de ce o vrea. Vei fi suprinsă când vei primi răspunsuri la care nu te așteptai. Spune-i că îi înțelegi dragostea pentru suzetă, doar că ea de acum nu îi mai face bine. Spune-i copilului că ai un plan cum să renunțați la suzetă și dă-i argumente pozitive și logice pentru beneficiile renunțării la ea.

Explică-i și consecințele negative ale folosirii suzetei: își strică dinții, va avea nevoie de aparat dentar cu sârme ani de zile sau va avea dificultăți în a fi acceptat de copiii cu care vrea să se joace. Spune-i că va deveni fetiță / băiat mare când va renunța la suzetă, apoi întreabă-l ce părere are despre ce i-ai spus. Ascultă-i temerile și îngrijorările pe tema asta și neapărat empatizează cu el.

Faceți împreună un plan ca să renunțe la suzetă

Stabiliți împreună o zi de start, cum ar fi sâmbătă. Marcați data în calendar din timp, ca cel mic să o vadă. Întreabă-l când simte el că are cel mai mult nevoie de suzetă și găsește modalități să îl ajuți ca în acele momente să aibă parte de alt fel de sprijin emoțional, în afara suzetei. Dă-i idei cum ar fi: să coloreze, să își țină mâinile ocupate/ să danseze ca să uite de suzeta/ să ceară și să primească îmbrățișări când simte nevoia de suzetă.

Când copilul începe să înțeleagă că are instrumente pe care poate să le pună în practică atunci când simte nevoia de suzetă, el începe să se simță mai bine și să se obișnuiască cu ideea de a nu mai apela la ea. Mai învață-l că are sprijinul tău constant, că ești alături de el, nu că îl certi ca și cum este vinovat de ceva. Astfel sunt șanse mult mai mari să renunțe la suzetă. Ajută-ți copilul și ține-l ocupat când vrea suzeta, ca nici măcar să nu se mai gândească la ea.

Spuneți „pa” suzetei împreună

În ziua în care hotărâți că veți renunța la suzetă, ajută copilul să o împacheteze în ceva mic, ca să o păstreze ca amintire. Permite-i să îi spună „pa” apoi păstreaz-o într-un loc pe care copilul să nu-l știe. Arată-i copilului cât de mândri sunteți de el și îmbrățișați-l des. Puneți împreună stickere colorate pe calendar pentru fiecare zi în care nu a mai cerut suzeta. Implică-l în această activitate și dă-i o recompensă la final de săptămână dacă toată săptămâna a avut stickere colorate: du-l undeva unde îi place sau ia-i o mică jucărie simbolică sau o înghețată. Asta îl motivează, îi arată că e capabil și îl face să se simță mândru de el.

”Pot să fac noi lucruri, de copil mare, pentru că nu mai am suzetă”

Atunci când au trecut câteva săptămâni fără suzetă, implică-l în niste activități specifice copiilor mai mari ca să îl faci să se simtă mare. De exemplu, roagă copilul să strângă rufele de la uscat sau să facă patul sau să decidă el ce să mănânce la micul dejun sau să își aleagă singur ce carte vrea să îi citești la culcare. Cu cât îi insufli mai multă independență copilului, cu atât îl vei ajuta mai mult să uite de suzetă. Laudă-l pentru ce grozav se descurcă în postura de copil mare.

Va înțelege că motivul pentru care acum poate face mai multe lucruri de copil mare este că a renunțat la suzetă. Dintr-o dată, asta îl va face să se simță mai independent și mai descurcăreț.  Despărțirea de suzetă nu doar că nu îi lasă traume și tristeți, dar îl setează pentru o nouă etapă frumoasă din viața lui, cu bateriile de încredere de sine umplute la maxim.

Alte sfaturi utile pentru renunțarea la suzetă

  • Permite-i să renunțe de unul singur. Mulți copii pur și simplu renunță de la sine la suzetă, fără prea multe încurajări sau discuții cu părinții.
     
  • Scoate-i în evidență că alți colegi ai săi de creșă sau grădiniță, „copiii mai mari” nu folosesc suzeta. Ca să fii considerat copil mare, trebuie să nu mai sugi suzeta – dacă copilul tău aude asta, poate renunța singur la suzetă.
     
  • Ține-ți copilul ocupat. Mulți copii trecuți de 2 ani sug suzeta când sunt plictisiți. Dacă are multe jucării, cărți și activități care îi dau mereu o ocupație, nu își va aminti așa de des de suzetă.
     
  • Stabilește limite pentru când poate copilul să folosească suzeta. Învață-l că numai la ora culcării are voie să o ia. În mod gradat renunți să i-o mai dai la momentul când se duce la culcare.
     
  • Răsplătește-ți și laudă-ți copilul când renunță să folosească suzeta. Asta îl va face să se simtă bine și să îi crească respectul de sine. Nu își va mai dori acea alinare pe care suzeta i-o aduce dacă realizează că de acum a intrat în rândul copiilor mari care primesc admirația adulților.