Este vară, copiii sunt în vacanţă, se joacă, iar accidentele, precum diversele lovituri la cap, se pot întâmpla oricând. Dacă juliturile şi zgârieturile sunt o nimica toată, o atenţie deosebită ar trebui să acorzi loviturilor la cap. Iată câteva lucruri pe care este nevoie să le ştii atunci când copilul tău s-a lovit la cap.
Află când este cazul să te îngrijorezi, când trebuie să-l duci la urgenţă şi în ce situaţii poţi trata copilul liniştit acasă, in cazul unor lovituri la cap.
1. Nu intra în panică
Chiar dacă lovitura la cap pare destul de gravă, nu intra în panică. Îţi vei agita şi mai tare copilul. Tot ce trebuie să faci să vă calmaţi, şi tu şi copilul, astfel încât să poţi examina corespunzător rana şi să-ţi dai seama ce trebuie făcut mai departe. Orice sângerare în urma unei lovituri la cap ar trebui să se oprească după 10 minute. Dacă nu s-a întâmplat asta, înseamnă că este posibil să fie nevoie de câteva copci, aşa că mergi de urgenţă la doctor.
2. Uită-te după cucuie
Cel mai des, loviturile la cap produc cucuie. Nu trebuie să-ţi faci griji prea mari, o pungă de gheaţă sau o compresă cu apă rece puse deasupra loviturii vor calma durerea şi vor avea efect antiinflamator.
3. Cunoaşte-ţi copilul
Cel mai important lucru este să ştii cum reacţionează copilul tău la lovituri. Dacă în urma unei lovituri la cap îţi dai seama că are un comportament cu totul altfel decât erai obişnuit (nu se opreşte din plâns, are probleme cu coordonarea mişcărilor), este cazul să mergi de urgenţă la medic. Chiar şi în cazul în care eşti confuz şi nu-ţi dai seama exact dacă are sau nu ceva, cel mai bine este să-l duci la un control.
4. Vomită?
De obicei, după o lovitură la cap, copiii vomită o singură dată. Însă dacă acest lucru se repetă, mergi la urgenţe. Acolo va fi supus unor teste pentru ca medicii să se asigure că totul este în regulă.
5. Are faţa roşie şi fierbinte?
De obicei, când plâng, copiilor li se înroşeşte faţa şi se înfierbântă. Însă dacă aceste două lucruri persistă, iar copilul are o respiraţie grea şi zgomotoasă, este posibil să-i fi crescut tensiunea intracraniană. În această situaţie, mergi de urgenţă la doctor. Nu uita niciodată regula, când ai dubii, mergi şi verifică.
6. Are vânătăi la ochi?
În urma unei lovituri la cap poate apărea efectul „ochi de panda”. Asta înseamnă o presiune ridicată în craniu, deci este cazul să mergi la doctor.
7. Are scurgeri de fluid din nas sau urechi?
Indiferent dacă este sânge sau lichid limpede, nu încerca să opreşti această scurgere de fluide. Pune o cârpă curată în jurul zonei afectate şi mergi de urgenţă la doctor.
8. A adormit?
Dacă în urma unei lovituri la cap, indiferent de vârstă, copilul adoarme, nu e o problemă, mai ales dacă toate semnele vitale sunt normale. Însă dacă nu-l poţi trezi din somn, atunci trebuie să te îngrijorezi.
9. Şi-a pierdut cunoştinţa?
În acest caz, e de la sine înţeles că trebuie să suni la urgenţe. Până atunci, încearcă să acorzi primul ajutor: eliberează căile respiratorii, verifică dacă respiră şi după aceeaşi întoarce copilul pe o parte.