Una dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților către medicul stomatolog ține de mușcătura incorectă a copilului și când poate fi început tratamentul. Medicii susțin că deși momentul potrivit pentru începerea tratamentului este stabilit în mod individual, în majoritatea cazurilor este vorba despre categoria de vârstă 10-12 ani. Atunci când dinții sunt strâmbi sau înghesuiți, este mai greu ca periajul dentar să fie sută la sută eficient, fiind favorizată astfel apariția cariilor sau a tartrului. În plus, o mușcătură bună îmbunătățește procesele de masticație și dicție.

Începând cu vârsta de 10 ani copilul se dezvoltă și crește activ, în același timp formându-se și mușcătura. Iată de ce, specialiștii consideră că anume această vârstă este cea mai oportună pentru începutul tratamentului, dacă acesta este necesar.

Există și situații când tratamentul ortodontic ar trebui început la o vârstă mai freagedă, imediat după depistarea problemei. La unii pacienți, intervenția medicului ortodont ar putea fi amânată până la sfârșitul etapei de creștere a copilului, adică la 17-18 ani. Pentru a stabili momentul potrivit pentru începutul tratamentului, se iau în considerare următorii factori:

 • tipul de anomalie dento-alveolară (adică tipul de ocluzie) și gradul de severitate a acesteia;
 • starea smalțului dinților;
 • indicele de igienă orală;
 • dezvoltarea generală/fizică a pacientului;
 • dorința sau refuzul pacientului de a purta un aparat ortodontic.

Este important ca prima consultație a copilului la medicul ortodont să aibă loc la 3-4 ani, când mușcătura de lapte este complet formată. Medicul va analiza situația pacientului și vă va oferi un set de recomandări prețioase.

Tratamentul ortodontic se împarte în trei etape

 • Tratamentul ortodontic precoce (vârsta 5-10 ani): reduce timpul de tratament sau chiar elimină necesitatea unui tratament ortodontic în adolescență. Purtat de la vârsta potrivită, aparatul dentar oferă rezultate rapide și de durată. Tratamentul cu aparat ortodontic este mai eficient dacă începe mai devreme, pentru că, în procesul de creștere a copilului, oasele își pierd din maleabilitate, iar durata tratamentului poate fi influențată de vârsta lui.
   
 • Tratamentulul ortodontic între 11 și 15 ani: este cel mai potrivit moment pentru aceste proceduri, pentru că adolescentul trece prin ”puseul de creștere„ care ajută la corectarea mușcăturii și la coordonarea maxilarelor. Tot la această vârstă, metabolismul este crescut, ceea ce poate ajuta la scurtarea întregii perioade de tratament ortodontic.
   
 • Tratamentul ortodontic la adulți (peste 18 ani): chiar dacă metodele moderne de tratament fac posibilă obținerea unor rezultate de înaltă calitate, alinierea dinților și corectarea ocluziei la adulți are propriile caracteristici și este absolut diferită de ortodonția pediatrică și adolescentă.