Deşi anterior se credea că vârsta minimă la care copiii spun minciuni ar fi de 3 ani şi jumătate, un experiment recent arată că cei mici pot începe să mintă mult mai devreme: la 2 ani. Dar există şi partea plină a paharului: micuții care spun devreme minciuni au capacități cognitive mai avansate, spun oamenii de știință.

Psihologul Angela Evans, de la Universitatea Brock, şi Kang Lee, de la Universitatea Toronto, au publicat în jurnalul Developmental Psychology, un articol în care arătau că, discutând cu un grup de copii de diferite vârste, aceştia au spus minciuni în următoarele proporții:

  • 25% dintre cei de doi ani
  • 50% dintre cei de trei ani
  • 80% dintre cei de patru ani

Capacitate de a spune minciuni a copiilor este legată de dezvoltarea cerebrală

Copiii care spun minciuni nu sunt „mai avansați din punct de vedere moral”, spune Angela Evans, dar sunt ceva mai avansați din punct de vedere cognitiv. Abilitatea copiilor de a minți, ce înțeleg ei şi ce nu înțeleg ei despre minciună şi adevăr, metodele de a le încuraja onestitatea – toate aceste aspecte sunt de mare interes, de exemplu într-un context judiciar, când copiii sunt implicați ca martori în cadrul unor anchete.

Psihologul a mai observat că, deşi copiii pot începe să mintă de la o vârstă foarte fragedă, copiii mai mici tind să se dea de gol atunci când li se pun întrebări de verificare. Iar pentru a-i linişti pe părinți, psihologul le reaminteşte că toți spunem minciuni şi că acesta nu e un lucru chiar atât de rău.