De câte ori părinţii se cutremură la gândul că micuţul lor ar putea păţi ceva. În acele clipe se naşte o dorinţă de a-l proteja de tot şi de toate, dar în curând îşi dau seama că nu pot fi alături de puiul lor în fiecare clipă.
Cu toate acestea părinţii pot preveni cele mai grave accidente care se pot întâmpla copilului prin luarea unor măsuri simple de siguranţă. Ne referim aici la accidentela casnice, cele mai fregvent întâlnite. Așadar prin casă protejăm micuțul de:
Obiectele ascuţite sau tăioase
Primul pericol pentru copii până la 5 ani sunt obiectele ascuţite sau cu lame tăioase. De aceea, prin casă, anume acestea ar trebui să aibă locul lor, în vreun dulap montat pe perete sau în unul care se deschide mai greu şi nicidecum pe masa de bucătărie, unde micuţul ajunge fără probleme folosind un scăunel. Din păcate asemenea obiecte servesc cauza cea mai deasă a accidentării micuţilor.
Ascundem medicamentele și produsele chimice!
Nu lăsați medicamentele la îndemâna copiilor, mai ales pe cele în folii. Micuțului ii poate părea interesantă cutia sau tubul ceea ce îl va stimula să le încerce conținutul. De asemenea nu lăsați produsele chimice acolo unde copii ar putea ajunge la ele. Prin produse chimice se înțeleg prafurile de spălat, detergentul de vase, produsele pentru spălarea căzii de baie, a teracotei etc. Este bine ca în casa să aveți un dulăpior unde să „dosiți” aceste produse, și ar fi recomandabil dacă acesta ar putea fi încuiat, astfel ca accesul copiliilor să fie prevenit.
Atenție și la electrocasnice
Cuptorul cu microunde, robotul de bucătărie, toasterul, cuptorul, fierul de călcat sunt primele electrocasnice care trebuie scoase din priză imediat ce nu mai aveți nevoie de ele și supravegeate până se răcesc. De asemenea scoaterea lor imediată din priză imediat după folosire poate preveni și un eventual incendiu deoarece pot provoca scurtcircuite.
Fiți atenți și când gătiți
Ar fi bine să-i explicați micuțului că nu are ce căuta în bucătărie decât atunci când este chemat la mâncare, dar dacă acest lucru nu este posibil atunci supravegheați permanent micuțul. Dacă există posibilitatea nu puneți la fiert sau la prăit pe ochiurile plitei de gătit situate pe margină, deoarece copilul ar putea ajunge la cratiță sau tigaie, și eventual să o tragă spre el.
De asemenea aveți grijă să nu plasați vasele cu conținut fierbinte pe marginea mesei, din același motiv.
Chibritele și brichetele
Știm cu toții că nu trebuie să ne jucăm cu focul, probabil îi spuneți și dvs. aceste vorbe micuțului dvs. și totuși ascundeți chibritele sau brichetele. Poate că copilul nu știe să le folosească, dar accidental acestea le-ar putea aprinde și s-ar putea frige sau să provoace un incendiu.
Și jucăriile pot fi periculoase
Alegeți jucăriile în concordanță cu vârsta copilului, acest lucru este foarte important. De exemplu evitați jucăriile mici, sau cu detalii detașabile mici pentru copii până la 3 ani, ori, se știe faptul că până la acestă vârstă copii au tendința să pună totul în gură, deci, un detaliu mic al jucăriei ar putea fi înghițit de cître micuț.
Produsele cosmetice și accesoriile trebuie să aibă locul lor
Ca și în cazul medicamentelor și produsele cosmetice sau parfumurile trebuiesc ținute în locuri inaccesibile micuțului. De asemenea accesoriile (mărgelele, agrafele, cerceii) constituie un pericol pentru micuț.
Acoperiți prizele
Prizele, mai ales cele montate mai jos acolo unde copilul are liber acces ar trebui acoperite cu căpăcele speciale sau dacă nu există posibilitatea atunci poate ar fi cazul plasați în fața lor o tumbă sau un alt obiect de mobilier care ar bloca accesul copilului la ele. Pericolul prizelor constă în faptul că micuțul dvs. ar putea, din interes să testeze găurelele prizei, cu degețelul.
Și colțurile contează
Ar fi ideal dacă ați putea evita colțurile ascuțite ale obiectelor de mobilier, sau cel puțin a celor la care ar putea ajunge capul copilului în dependență de vârstă, dând preferință colțurilor rotunjite. Dacă totuși aveți colțuri ascuție prin casă, ar fi bine să cereți părerea unui specialist în ale mobilei care v-ar sfătui cum să le acoperiți.
Închideți bine ferestrele sau ușa balconului
Dacă lăsați copilul nesupravegheat sau sunteți ocupat cu altceva, ar fi cazul să închideți foarte bine ferestrele sau dacă este cazul și ușa balconului, deoarece micuțul ar putea fi curios să vadă ce e dincolo de fereastră cu ajutorul unui scăunel.
Fiți mereu cu un pas înaintea micuțului, încercați câteodată să gândiți ca și el, astfel veți evita multe dintre potențialele pericole. Posibil în acest articol nu am prevăzut toate situațiile sau obiectele casnice periculoase, dar poate ar fi cazul ca chiar acum să vă analizați casa sau apartamentul. Succes și creșteți mari fără accidente.