Încălțămintea copiilor trebuie să se potrivească celor mici, însă contează și materialele din care sunt confecționați papucii. Medicul kinetoterapeut Coralia Tudor le-a împărtășit părinților câteva sfaturi despre cum se alege încălțămintea pentru copii.

”Materialul ar trebui să fie din piele. Pielea este singurul material care îndeplineşte toate cerințele pentru sănătatea picioarelor: pielea este flexibilă, permeabilă la aer și nu provoacă alergii. Talpa ar trebui să fie destul de groasă (maxim 1 cm ) ca să protejeze, antiderapantă dar și flexibilă pentru a putea merge cât mai comod. Partea care susține călcâiul trebuie să fie foarte stabilă. Partea din față trebuie să permită deschiderea largă pentru ca piciorul copilului să poată intra cu uşurință, mai ales în cazul ghetuțelor de la vârste mici, când copilul nu ştie să împingă piciorul”, susține kinetoterapeutul Coralia Tudor.

Cum se verifică mărimea încălțămintei pentru copii?

Medicii specialiști ne arată la ce trebuie să fim atenți atunci când alegem încălțămintea copiilor, și, mai ales cum alegem pentru a se potrivi mărimea.

”Copilul trebuie să încerce încălțămintea și să stea în picioare. Ar trebui să încapă degetul mic al adultului între călcâiul copilului și partea posterioară a pantofului. Nu se măsoară piciorul copilului când acesta stă culcat, ci in picioare. Sub presiunea greutății corpului, picioruşele se alungesc cu până la 1 centimetru. Copilul trebuie să probeze încălțămintea, să stea cu ea măcar pentru câteva minute în magazin. Apoi trebuie să fie descălțat și verificat tegumentul: dacă prezintă urme de roșeață/iritație.

Atenția se acordă în mod special degetului mic, degetului mare și călcâiului. Unii copii ar putea suporta un anume disconfort fără să se plângă că încălțămintea e prea strâmtă. Trebuie urmărit dacă are tendința de a șchiopăta, dacă tot încearcă să se descalțe sau refuză să meargă atunci când e încălțat. E posibil să nu fie mărimea potrivită”, mai notează medicul.

Cât de des ar trebui schimbată încălțămintea?

În cazul copiilor mici, încălțămintea trebuie schimbată periodic. Părinții trebuie să urmească cum crește piciorul. 

”Piciorul copilului crește foarte repede. Între 12-30 luni creșterea este explozivă și ar trebui schimbată mărimea cam o dată la 3 luni. Între 3-6 ani, creșterea este mai lentă și ar trebui schimbată o dată la 4-6 luni. Copiii se pot obișnui cu încălțămintea care rămâne mică, de aceea trebuie verificată frecvent.

Încercați să nu le cumpărați copiilor la începutul mersului mai multe perechi de încălțăminte. O singură pereche care să i se potrivească piciorului și să îl ajute să deprindă mersul corect este suficientă. De asemenea, încălțămintea trebuie să fie nouă. Nu second hand, de la primul copil, de la copilul prietenei”, mai atrage atenția medicul kinetetoterapeut Coralia Tudor.