Specialistul în parenting Ruxandra Luca a venit cu sugestii de activități și jocuri distractive pentru cei mici. Specialistul încurajează activitățile pe care părinții le pot face alături de copiii lor, pentru că micuții apreciază timpul petrecut cu adulții și atenția venită din partea lor. Ea a explicat cum poate fi găsit acel echilibru între joaca online și cea offline.
„Cred că putem să găsim un echilibru între joaca offline și cea online și e chiar recomandat să facem asta. Cel mai important e ca atunci când le iei copiilor accesul la ecrane să înlocuiești cu ceva la fel de plăcut. Le iei ceva ce le place, dar le dai altceva la schimb. Le dai timp cu tine pentru că au nevoie. Și părinții au nevoie. Când reușești să te conectezi cu copilul și să renunți la gânduri, mail-uri, nebunii, realizezi că te-ai odihnit jucându-te”, a explicat Ruxandra Luca.
Joaca părinților cu copiii nu trebuie tratată ca pe o obligație
Ruxandra Luca spune că este în regulă ca părinții să le explice copiilor când nu au suficientă energie pentru a se juca alături de ei. Specialistul le recomandă părinților să le deseneze o baterie copiilor pentru a le arăta când nu mai au energie și astfel copiii, la rândul lor, vor învăța că e în regulă să spui „nu” când nu te afli într-o situație confortabilă.
Jucăriile recomandate de Ruxandra Luca pentru copii
Ruxandra Luca a venit cu câteva dintre jucăriile celor trei copii ai săi: cuburi de lemn, abac, o carte senzorială, pentru copiii de peste 1 ani și jumătate dar și un joc despre corpul uman, pentru copiii de peste 7 ani.
Cuburile de lemn, sau din materiale naturale sunt indicate pentru copiii aflați în primii ani de viață, pentru că îi ajută să-și dezvolte creativitatea, spune specialistul.
Abacul este potrivit copiilor începând de la 1 an și jumătate: „Fiica mea de 2 ani numără deja așa cum știe ea: 1, 5, 10, dar e o modalitate foarte bună să învețe”, a precizat Ruxandra Luca.
De asemenea, specialistul recomandă cărțile senzoriale pentru copiii de peste 1 an și jumătate: „Sunt foarte utile. Pot să descopere diverse texturi, să facă diverse activități”.
Ruxandra Luca a tras un semnal de alarmă asupra jucăriilor prea colorate și prea zgomotoase.
„În primii doi ani de viață copiii n-au nevoie de multe jucării. Când sunt foarte mici, ei nu cer nimic. De multe ori îi suprastimulăm. În primii ani de viață n-au nevoie de jucării colorate, cu lumini, cu sunete, care să facă ceva pentru ei. Au nevoie de jucării cu care ei, copiii, să facă ceva. Așa se dezvoltă”, a explicat Ruxandra Luca.
În privința jocului despre corpul uman, Ruxandra Luca a spus că este de ajutor pentru întrebările de multe ori considerate incomode, precum: „De unde vin copiii?”. Specialistul îi îndeamnă pe părinți să renunțe la poveștile cu barza și să apeleze la educația prin joacă.