Chiar dacă guma de mestecat este un produs preferat de foarte mulți copii, părinții ar trebui să fie mai atenți la sfaturile specialiștilor și la urmările care le-ar putea avea asupra sănătății celor mici. Te-ai întrebat probabil nu o singură dată dacă guma de mestecat dăunează dinților. Există deopotrivă aspecte pozitive și negative cu privire la acest subiect. Vezi în continuare mai multe informații utile.
Aspectul negativ constă în faptul că guma de mestecat pentru copii care conține în compoziție zahăr poate cauza carii prin reacția cu bacteriile din placa dentară producând acizi ce erodează smalțul dentar. Acest tip de gumă este chiar mai nociv comparativ cu bomboanele de supt (se dizolvă), fiind presată de dinți pentru perioade lungi de dinți.
Aspectul pozitiv este că mestecatul în sine reprezintă un obicei benefic pentru dantură; această acțiune încurajează secreția de salivă care contribuie la îndepărtarea particulelor alimentare din zona dinților și a gingiilor în timp ce neutralizează acizii care cauzează cariile dentare, concluzie susținută și de Martin Hogan, director al departamentului de stomatologie din cadrul Centrului Medical Loyola.
De obicei însă, beneficiile acestea nu ajung să fie pe deplin folosite (este vorba de produsul care nu mai are zahăr în compoziție), dat fiind faptul că guma de mestecat își pierde după un timp gustul și copiii o înlocuiesc de obicei cu una nouă.
Guma de mestecat pentru copii afectează stomacul?
În acest sens au fost chiar propagate mituri care susțin că guma de mestecat pentru copii, dar nu numai, rămâne în stomac timp de 7 ani. Adevărul este că stomacul nu o poate descompune la fel cum face cu alte alimente, însă sistemul digestiv o poate transporta prin acțiunea tranzitului intestinal (va fi eventual eliminată în materiile fecale); de fapt, guma nu este deloc digerată călătorind prin tractul digestiv prin activitatea de funcționare normală (peristaltică) a intestinelor.
Nu trebuie contestat faptul că, în cazuri rare, guma de mestecat poate bloca tractul digestiv; este vorba de situațiile în care este înghițită în cantități abundente/în cantități mici pe o perioadă scurtă de timp sau alături de obiecte mici/materiale nedigerabile (monede, semințe). De fapt, un studiu a relevat faptul că înghițirea repetată a gumei poate determina probleme de sănătate inclusiv diaree, gaze, durere abdominală, ulcerații bucale și probleme dentare/mandibulare, precum și blocaj intestinal. În plus, sorbitolul din unele produse (un îndulcitor) poate cauza diaree, în timp ce scorțișoara din altele poate irita mucoasa bucală.