Hainele adecvate, crema cu factor mare de protecție UV şi evitarea expunerii în intervalul lorar 11,00 - 17,00 îi poate feri pe cei mici de neplăceri în zilele caniculare. De altfel, zilele toride de vară îşi pot lăsa dureros amprenta asupra copiilor mici, dacă părinții aleg să asculte mai mult de prieteni şi de „Dr. Google“ decât de medici, atrage atenția medicul de familie pediatru Dorian Costescu.
Deshidratarea este unul din principalele riscuri la care îi putem expune pe copii, dar şi arsurile solare. Intervalul în care putem ieşi cu ei la plimbări, de preferat prin locuri umbroase, nu trebuie să depăşească, dimineața, ora 11.00, iar seara nu trebuie să înceapă mai devreme de 17.00. Protejarea pielii celor mici cu o cremă cu factor de protecție 50 este un alt sfat de urmat, însă nu doar atunci când mergem la plajă, ci de fiecare dată când îl expunem pe cel mic.
„Copilul nu bea apă până la 6 luni, ci doar lapte”
Îi dăm, sau nu, sugarului mic apă pe caniculă, este una dintre întrebările la care tinerii părinți caută sfaturi mai mult printre cunoscuți.
„Părinții ascultă de soacre şi de toată lumea, numai de medici nu. Părinții în ziua de astăzi le cam ştiu pe toate. Nu are ce să caute cu apa până la 6 luni, fără discuție. Nici dacă-i dă de la biberon lăptic, pentru că laptele este, în marea lui majoritate, fix apă. Până la vârsta de 6 luni se recomandă alăptare exclusivă, înseamnă nimic altceva. Indiferent că vorbim de formulă sau de alăptare naturală”, a precizat dr. Costescu.
Medicul pediatru a detaliat şi cum ne dăm seama că micuțul s-a deshidratat.
„Dacă este sugar vom vedea că fontanela este bombată în interior, este ca o scobitură acolo la cap. Ochii copilului intră în orbite, pliurile la nivelul abdomenului încep să fie oarecum cum este pielea unui bătrân, încep să se zbârcească, copilul devine din ce în ce agitat şi nu ne mai înțelegem cu el”, explică doctorul.
După 6 luni, apă din sursă sigură
După perioada de alăptare exclusivă, hidratarea copilului mic înseamnă să-i oferim apă, din sursă sigură.
„Copilul se deshidratează foarte uşor. Este de preferat să nu ieşim cu copiii şi să-i expunem la caniculă. Copilul de un an-doi deja ştie că vrea să bea apă şi o va bea. Nu-l întrebăm dacă vrea, îi punem la dispoziție”, a mai spus medicul.
Dacă sursa de apă pentru laptele-formulă sau cea pe care o oferim copiilor de peste 6 luni nu este sigură (se recomandă apa îmbuteliată), sunt riscuri de îmbolnăvire: de la enterocolite, până la o eventuală intoxicație a sugarului cu nitrați.
Fără antibiotic la COVID-19 în fază uşoară
Canicula nu este singura problemă în această perioadă, infecția cu COVID-19 fiind extrem de răspândită în rândul copiilor. În cabinetul dr. Dorian Costescu au ajuns copii cu forme uşoare ale bolii, cei mai mulți cu febră (până în 39 grade Celsius) şi agitație psihomotorie, iar cei mai măricei - şi cu vărsături. Doctorul le-a recomandat părinților să-i trateze acasă, cu medicamente simptomatice şi antitermice.
„Covid-19 este infecție virală. În momentul în care se complică ştim că trebuie să-i dăm (n. red. - antibiotic), dar până atunci supraveghem pacientul. Antibiotic nu există“, a conchis medicul.