Fricile copiilor noștri își au rădăcinile în educația și felul în care ne creștem copiii. Ne place să recunoaștem sau nu, toți (părinți, profesori, bunici etc) ne folosim de frică atunci când ne educăm copiii, dar nu ne convine atunci când ei devin niște fricoși. Tocmai de aceea, sunt necesare câteva recomandări în acest sens din partea psihologilor.
Iată câteva exemple de greșeli pe care le fac părinții, fără să-și dea seama, dar care au ca rezultat inducerea fricii:
- Le spunem că lumea e plină de pericole la care nu pot face față singuri. Nu-i încurajăm și nu-i lăsăm să facă ceva singuri, ba mai mult, le spunem că nu sunt în stare.
- Îi obligăm să facă CE vrem noi, CÂND vrem noi, amenințându-i că, în caz contrar nu-i mai iubim (atunci când le spunem ”nu mai vorbesc cu tine”, ”mă supăr pe tine”, ”te las în parc dacă nu vii ACUM cu mine”, le transmitem de fapt mesajul că dacă nu fac ce vrem noi, nu-i mai iubim la fel de mult, le condiționăm iubirea).
- Îi speriem că vine poliția/Bau-Bau să-i ia dacă nu sunt cuminți.
- Îi amenințăm, țipăm la ei, îi pedepsim dacă greșesc ceva, în loc să le spunem că a greși este omenește și trebuie să învețe din greșeli. Despre cum tratăm eșecul și succesul.
- Îi supunem unor presiuni fără precedent și dacă nu fac față, le spunem că sunt niște ratați.
- Dacă plâng, se sperie sau își exteriorizează emoțiile, le spunem că sunt plângăcioși și-i facem să se rușineze de propriile emoții și comportamente.
Cum învingi frica micuțului de întuneric?
1. Încurajează-l să aibă un obiect care-i asigură confortul. Un ursuleț de pluș, o pernuță, o păturică pot fi obiecte care să îl ajute pe copil să își depășească frica de întuneric. Un studiu publicat de European Journal of Pediatric arată că o jucărie de pluș reduce considerabil fricile care le tulbură copiilor somnul și îi ajută să se odihnească mai bine.
2. Empatizează cu micuțul. Spune-i că și ție ți-a fost teamă în copilărie și explică-i cum ai depășit situația. Trebuie să devii aliatul copilului, să-i spui că îl crezi atunci când își exprimă sentimentele, dar să îl ajuți să învingă frica.
3. Imaginați-vă lucruri frumoase. O altă metodă de a scăpa de frica de întuneric este să îi propui copilului să stați cu ochii închiși și să vă imaginați lucruri frumoase. De exemplu, că sunteți pe o plajă sau că mâncați ceva bun. Orice știi că îi face plăcere și că l-ar ajuta să scape de gândurile care îi aduc teama.
4. Folosiți o lumină de veghe. Puteți lăsa în cameră o sursă de lumină care să fie aprinsă întreaga noapte. O lampă de veghe frumos colorată îl va ajuta să-și depășească temerile.
5. Creează o rutină. Înainte de culcare citiți o poveste, ascultați o poveste și aprindeți lampa de veghe înainte de a ieșidin camera copilului. Amintiți-i că nu are de ce să îi fie frică pentru că sunteți acolo și oricând va dori poate să vă strige.