Roseola Infantum, cunoscută și ca Exantemul Subit, este o infecție virală ușoară, des întâlnită în rândul copiilor, motiv pentru care se și numește popular „a șasea boală a copilăriei”.
Roseola Infantum se caracterizează printr-o febră mare, ce debutează brusc și durează între trei și cinci zile. Febra poate fi însoțită de congestie nazală ușoară și scaune moi. După ce febra dispare, apare o erupție roșiatică ce poate dura o zi sau două. Erupția în sine nu este contagioasă.
Ce este Exantemul Subit (Roseola Infantum)?
Roseola este o boală ușoară, cauzată de doi posibili viruși (virusurile herpetice umane 6 și 7), ce apare subit și dispare adesea fără tratament. Este caracteristică bebelușilor cu vârste cuprinse între 6 și 24 de luni, iar în medie boala apare în jurul vârstei de 9 luni. Mult mai rar, boala poate afecta și copiii mai mari, inclusiv pe cei ajunși la vârsta adolescenței.
Factori de risc pentru Roseola Infantum
Studiile au arătat că majoritatea celor infectați cu virusurile herpetice 6 și 7 nu prezintă simptome evidente. Adesea, sistemul imunitar elimină virusul din organism înainte de dezvoltarea oricăror simptome. Pentru cei care dezvoltă însă o infecție virală, cel mai frecvent nu există niciun efect advers. Singurii indivizi supuși unui risc de dezvoltare a unor potențiale complicații sunt nou-născuții (în primele 6 săptămâni de viață), persoanele ce efectuează chimioterapie și persoanele imuno-compromise.
Continuarea articolului o puteți găsi aici.