Organizația de utilitate publică, Asociația Pro Consumatori, a analizat 25 de mărci de măști de protecție respiratorie pentru copii, achiziţionate din librării, farmacii, magazine de îmbrăcăminte, hipermarketuri şi alte structuri comerciale de vânzare cu amănuntul. La realizarea studiului s-au avut în vedere cerinţele din legislația şi standardele naționale şi internaționale aplicabile echipamentelor individuale de protecție.

Experţii asociaţiei au formulat următoarele concluzii:

 • 3 din 5 măşti destinate copiilor sunt accesorii vestimentare, lucru declarat de producători, iar denumirea acestora este de Mască Fashion Copii.
   
 • 3 din 5 măşti destinate copiilor sunt reutilizabile, fără a fi precizat numărul de utilizări, asta înseamnă că atât înainte de prima utilizare, cât şi după fiecare utilizare masca trebuie curățată prin spălare manuală la temperatura indicată de producător şi călcarea acesteia cu fierul de călcat conform pictogramei afişată de producător.
   
 • 2 din 5 măşti sunt fabricate în China.
   
 • La una din 5 măşti atenționarea referitoare la faptul că acel tip de mască nu este un echipament individual de protecție este neclară, fapt ce poate induce în eroare părinții fără cunoştințe temeinice în acest domeniu.
   
 • În privința măştilor proiectate de producători ca accesorii vestimentare, părinții trebuie să cunoască faptul că acest tip de măşti protejează sistemul respirator de praf, poluare şi lichide, nicidecum împotriva bacteriilor şi virusurilor.
   
 • Măştile faciale de unică folosință pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani prezintă risc de sufocare, drept pentru care acestea trebuie folosite numai în prezența unui adult şi în situații de risc major pentru viața şi sănătatea copilului (spații închise aglomerate).

În acest context este notabil faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă folosirea măştilor de protecție respiratorie până la vârsta de 12 ani.

Totodată, potrivit unei decizii a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică din data de 12 decembrie, în Republica Moldova angajații școlilor și liceelor, precum și elevii din clasele gimnaziale și liceale vor fi obligați să poarte măști de protecție, iar în clase și grupe vor fi asigurate condiții corespunzătoare pentru dezinfecția mâinilor.  

În municipiul Chișinău obligativitatea purtării măștilor de către elevii mai mari de 10 ani a fost introdusă în data de 11 octombrie 2020.