Atunci când vine vorba despre copiii neascultători, psihologii au o strategie bine documentată, care dă roade de fiecare dacă când este aplicată în practică. Totuși, părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că nici pedepsele prea dure nu sunt bune, dar nici nu trebuie să închidem ochii atunci când micuțul face o prostie. Ca întotdeauna, secretul este echilibrul.

Puțini părinți se pot lauda că au un copil cuminte. Ori nu face ordine în cameră, ori nu vrea să-și facă temele, ori insistă să stea ore întregi la televizor. Întotdeauna vor exista discuții, dar important este că micuțul să înțeleagă de ce este obligatoriu să facă anumite lucruri și de ce nu are voie să facă altele.

Comportamentul unui copil depinde de vârsta și de temperamentul lui, dar și de educația pe care a primit-o. Cea mai mare greșeală a părinților este când își pedepsesc copiii fără să le explice cu ce au greșit. “Nu ai voie să faci asta!” “De ce?” “Pentru că așa spun eu!” - acest dialog auzit deseori nu va avea niciun rol educativ.

O altă gafă a părinților este bătaia, care nu numai că nu “este ruptă din rai”, dar face mai mult rău decât bine. Un copil bătut și agresat fizic sau emoțional va deveni tot mai agresiv și va încercă să se răzbune făcând intenționat tot ce i s-a interzis să facă.

Medicul Simona Știuriuc susține că mediul familial este esențial în cazul unui copil care are tendința să fie neascultător, de multe ori el imitând ce vede la părinți: “Comportamentul sfidător poate reprezenta o încercare din partea copilului de a se simți în siguranță sau de a câștiga controlul sau de a atrage atenția de la un părinte care nu răspunde.”

Iată și câteva soluții, ca să o scoateți la capăt cu micuțul încăpățânat:

  • Fiți un părinte model pentru copilul vostru, astfel încât să învețe din ce vede la voi.
     
  • Prezentați regulile care trebuie respectate și aplicați-le pentru toți membri familiei. Dacă nu-I dați lui voie să mănânce dulciuri la televizor, atunci nu mâncați nici voi, pentru că altfel nu vă înțelege de ce lui îi este interzis ceva ce alții au voie să facă. Odată explicate regulile, nu acceptați că acestea să fie încălcat sub nicio formă (nici în concediu, nici în vizită, nici la bunici).
     
  • În loc de bătaie apelați la pedepse: mai bine îi luați jucăria preferată sau îi interziceți să iasă la joacă decât să îl loviți. Copilul va înțelege mai repede că nu trebuie să repete greșeală și nu va fi traumatizat.
     
  • Aplicați o pedeapsă doar dacă greșește în mod repetat și intenționat, nu de la prima abatere.
     
  • Ajutați-l să înțeleagă că orice acțiune a sa are consecinte. Degeaba îl certați când refuză să mănânce. Lăsați-l în pace și așteptați să i se facă foame, așa va înțelege că dacă nu mănâncă atunci când i se pune masa, nu va primi nimic mai târziu.
     
  • Nu vă lăsați impresionat la lacrimi și rugăminți. În clipa în care luați o decizie, rămâneți fermi pe poziție și nu dați înapoi, altfel va ști că poate să profite de slăbiciunea voastră.
     
  • Nu uitați că la fel de importante ca pedepsele sunt și laudele și recompensele.