La ora actuală, medicii constată reticența multor părinți în privința imunizărilor. Aceștia spun că e bine ca cei mici să facă bolile copilăriei. Medicii însă îi contrazic și spun că acesta este un comportament total greșit.

“Există forme grave de boală în toate aceste afecțiuni. Rujeola nu determină complicații doar în momentul bolii, boala eruptivă care poate să determine pneumonie, bronho-pneumonie sau meningită la momentul apariției, este cu repercursiune la distanță – există o panencefalită sclerozantă la distanță care e letală.”, afirmă Dr. Monica Luminos, pediatru.

O altă temere a părinților se referă la mercurul prezent în unele vaccinuri. Mercurul este un conservant.

“Vaccinurile pentru copii nu mai conțin mercur sau dacă îl conțin, este într-o cantitate infima și este etil-mercur. Este un alcool care se degradează și se degradează foarte repede.”, a mai adăugat Dr. Monica Luminos.

Dacă duceți un copil nevaccinat la scoală sau la grădiniță, posibilele boli transmisibile nu sunt cauzate de colegi.

“Nu este de vină colectivitatea, ci vina trebuie să și-o asume familia pentru că nu și-a protejat copilul respectiv. Știți că în străinătate copiii nevaccinati nu sunt primiti în colectivitate, nici la scoală, nici la grădiniță, pentru că există risc atât pentru ei, cât și pentru ceilalți copii.”, a conchis pediatrul.

Vaccinurile din schema obligatorie sunt gratuite, dacă sunt făcute în intervalul de timp recomandat de către medicul de familie.