Copiii trăiesc ritualul venirii Moșului cu emoție, bucurie și preocupare. Acest obicei dezvoltă imaginația și creativitatea celor mici. În plus, reprezintă și un ajutor pentru părinți, care ajung astfel să-și cunoască mai bine copiii. La un moment dat însă, micuțul trebuie lămurit despre adevărata identitate a lui Moș Crăciun, moment în care părinții trebuie să dea dovadă de delicatețe. 

Copilul care deocamdată nu și-a format sistemul logic de gândire și care confundă realitatea cu poveștile ascultate are încă „puterea” să creadă în Moș Crăciun. Copilul este învățat că va fi vizitat de un personaj și, în funcție de performanțele lui, de rezultatele pozitive și de comportamentul său, va fi recompensat cu daruri. Astfel, puștiul va asocia orice efort susținut pentru a obține rezultate pozitive cu recompensa. Pe de altă parte, copilul se va strădui și va ține cont de acest lucru, corectându-se sau acționând astfel încât acest personaj venit de departe și care știe totul despre el să fie mulțumit de el, să aibă motive de laudă. 

Este nostim, dar și minunat cum copilul se străduiește, învață lucruri, îndeplinește sarcini din dorința de a fi remarcat și apreciat de Moș Crăciun.

Dezvoltă imaginația copiilor

Venirea Moșului poate fi folosită ca reper de stare de bine și de mulțumire a copilului, dar și de stimulare a imaginației și creativității. Explicația pe care copiii și-o oferă despre venirea și biografia Moșului sunt extraordinare exerciții de imaginație. Și aici putem să îi ajutăm să își dezvolte variantele și să-i lăsăm să creeze povești ce-i fac și pe ei personaje participative în poveste.

De ajutor și părinților

Magia a tot ce se întâmplă îi aduce fericire micuțului, mai ales dacă adulții știu să întrețină atmosfera plăcută, calmă, dacă știu să îmbine sărbătoarea cu miracolul. Ei pot folosi contextul pentru a îmbunătăți educația copilului, acest eveniment putând fi folosit ca material pedagogic. Se poate observa cum unii copii sunt nerăbdători și nu fac față așteptării și disciplinei, alții sunt foarte timizi și nu îndrăznesc sau nu se descurcă în timpul întâlnirii, alții au reacții neașteptate de violență față de Moș Crăciun, iar alții fug. 

Unii copii au chiar reacții fiziologice, au dureri abdominale, vărsături, tremur, insomnii. Fiecare comportament ne spune despre acel copil cum reacționează în situații speciale. 

Acestea pot fi înțelese, corectate de părinți sau adulți. Nu este indicat să se facă comentarii nepotrivite, copilul să fie criticat, dar nici să fie copleșit de generozitatea darurilor. Ca în orice latură a vieții, măsura, cuviința sunt necesare, excesul făcându-i pe copii să nu mai aprecieze semnificația gestului de a dărui și de a primi.

De asemenea, nu este indicată pedeapsa și lipsa de cadouri în această perioadă din cauza unor neplăceri produse anterior părinților sau unor comportamente nepotrivite. Astfel de consecințe nu vor face decât să întărească atitudinea negativă a copilului.

La 7-8 ani este bine să-i spun adevărul

Se impune o limită de vârstă când copilul trebuie lămurit despre adevărata identitate a lui Moș Crăciun, dar este indicat ca acest lucru să se facă cu delicatețe. De obicei, copiii află într-un mod brutal că toată credința lor nu a fost decât un fals, iar această formă de aflare a adevărului este una dureroasă. De aceea, copiii au reacții de tristețe, furie, dezamăgire. Nu puține sunt cazurile când copiii plâng, se revoltă împotriva părinților. Se simt păcăliți, derutați, descurajați. Din acest motiv este bine să le spunem într-un mod gradual, folosind discuții premergătoare, pregătitoare ca să îl prevină pentru un deznodământ neplăcut.

Nu este o variantă prescrisă cea de a prelungi credința copilului peste vârsta de 7-8 ani. Impactul la aflarea adevărului este însă mai greu, deoarece un copil mai mare se va simți tradat de părinți într-un mod mai puternic, se va simți jignit că a fost lăsat să creadă un neadevăr.

Când considerăm că este timpul să îl informăm, căutăm cât mai mult să accentuăm că el a fost foarte greu de convins, că el este un copil foarte isteț și că a necesitat eforturi suplimentare față de alți copii ca să poată părinții să păstreze datina peste ani. Arătați-i frumusețea obiceiului și farmecul lui și expuneți-l ca pe un joc ce merită jucat.

După perioada de derută referitoare la autenticitatea lui Moș Crăciun, copilul și viitorul adult vor rememora cu plăcere și nostalgie momentele când îl aștepta și nu putea să adoarmă de dorința de a-l vedea pe Moș.