Deseori maturii sunt surprinși atunci cînd copilul lor spune cuvinte „urîte”, nepotrivit pentru modul lor de exprimare. De unde copii învață cuvintele necenzurate, obscene, nepoliticoase? De regulă, sursa poate fi orice – televizorul, grădinița, strada, chiar și părinții.
Mereu aveți grijă de modul în care vorbiți în momentele cînd sunteți iritat(ă)? Însă, copilul este precum un burete, absoarbe instantaneu tot ce este nou. Cum e posibil să dezveți copilul să înjure?
În primul rînd, totul depinde de reacția adulților la primele cuvinte urîte spuse de copil. Dacă l-ați certat, iar mai tîrziu cu zîmbet și amuzament ați împărtașit momentul unor prieteni, copilul va face următoarea concluzie: în primul rînd – acest lucru este foarte interesant și distractiv, iar în al doilea rînd – aceasta îl scoate în centrul atenției.
De ce copilul înjură?
Copiii la trei ani rostesc cuvinte necenzurate în mod inconștient, adică, el încă nu înțelege că acest lucru este rău. Mulți maturi sunt surprinși: „De ce a ales anume acest cuvint din toate cîte sunt!”. De fapt, aici nu este nimic de mirare – aceste cuvinte sunt rostite foarte emoțional, cu o intonație aparte. Bineînțeles, expresivitatea și emoția redată de aceste cuvinte atrag copiii. Și apoi, efectul devine reacția violentă a părinților la cuvintele spuse de odraslele lor. Sarcina maturilor – să facă tot posibilul ca acest mod de exprimare grosolan al copilului să nu-i intre în obicei. Părinții pot avea șoc în urma blasfemiilor copiilor, dar încercați să vă stăpîniți emoțiile și să nu reacționați atît de brusc. Pe un ton calm explicați-i copilului că asemea cuvinte nu e politicos și nici frumos să fie pronunțate.
Deseori, copii folosesc cuvintele obscene pentru a capta atenția. Copii, pentru o mai bună dezvoltare psihologică au nevoie de dragoste și afecțiune din partea părinților. Neavînd parte de toate acestea, copilul va încerca în toate modurile posibile să vă atragă atenția. Chiar dacă provoacă rîsul sau pedeapsă, el totuși, va vedea că părinții nu sunt indiferenți vis-a vis de acest lucru. În asemenea cazuri, maturii ar trebui să le acorde mai multă atenție micuților săi, să se joace împreună și să se intereseze de dorințile lor.
Poate că micuțul înjură pentru că vrea să fie ca ceilalți, de exemplu, imită o rudă sau un prieten. Alt copil ar putea să-l imită pe un alt copil, mai mare. La auzul unui cuvînt mai obscen, copilul ar putea să-l interpreteze ca un mod de manifestare a independenței, dar și ca un mod de a arăta „maturitatea”. Copiii deseori idealizează eroii desenelor animate, ai filmelor, crezînd că tot ce fac aceștia este ceva corect. Din acest motiv, controlați ambianța în care stă copilul dv. Alegeți desenele animate care i se potrivesc vîrstei.
De altfel, o cauză a utilizării limbajului vulgar poate fi şi dorinţa de răzbunare sau cea de a-şi supăra părinţii, de exemplu, apariţia unui nou copil în familie, interdicţia de a face ceva anume, refuzul maturilor de a le cumpăra vre-o jucărie. Micuţul îşi face griji din cauza unor neplăceri și își manifestă starea prin înjurături. Probabil, copilul are parte de careva dificultăți – relații proaste cu frații și surorile, face ceva anume mai rău ca toți, nu a învățat să joace un anumit joc, etc. Copilul nu vrea decît ca succesele și realizările sale să fie apreciate.
Cum să luptaţi împotriva cuvintelor necenzurate?
În primul rînd, maturii ar trebui să elimine din uz limbajul vulgar. Acordați-i copilului mai multă atenție, grijă și dragoste. Ajutați-i în tot ceea ce începe, lăudați-l mereu pentru faptele bune. Arătați-i că sunt multe moduri în care ar putea să se manifeste ca un adult.
Nu ar trebui ignorat abuziv sau pedepsit aspru. Atît prima variantă, cît și a doua, ar putea doar să consolideze acest comportament al copilului. Este nevoie să obțineți înțelegere din partea copilului și nu-i spuneți copilului că maturii au voie să spună asemenea cuvinte, iar el încă nu. El cu siguranță nu va fi de acord, deoarece dv pentru el sunteți un exemplu. Încercați să evitați conflictele, iar în casă nu înjurați.
Este ideal ca în casă să nu folosească nimeni asemenea cuvinte. În acest caz, veți putea spune copilului dv că în cadrul familiei dv cuvintele de acest gen nu sunt vorbite. Încercați să-i explicați că sunt alte cuvinte prin care ar putea să-și manifeste nemulțumirea.