Peste tot în lume, copiii sunt mult mai ușor alergici, scrie medicul Alexandra Santos pentru bbc.com. După moartea recentă a doi adolescenți, în urma consumului de semințe de susan, respectiv alune, medicii bat alarma tot mai tare.

mamaplus

Reacțiile alergice severe pot fi declanșate chiar și de urme de alergeni, ceea ce pune o presiune tot mai mare pe cei care suferă de alergii. O alergie e cauzată de reacția sistemului imunitar, ce luptă împotriva unor substanțe din mediu pe care nu ar trebui să le identifice ca fiind periculoase, numite și alergeni. Simptomele alergiilor pot pleca de la înroșirea pielii, bubițe sau inflamații și până la cazuri severe, precum vărsături, diaree, probleme respiratorii, șoc anafilactic. Cei mai comuni alergeni sunt lactatele, ouăle, alunele, nucile, susanul, peștele și fructele de mare.

Posibilele motive pentru care copii de azi sunt mai sensibili la alergeni:

1. Igiena mult mai îmbunătățită din zonele dezvoltate îi face pe copii mai puțin predispuși la infecții, dar mai mult la alergii. Infestările cu paraziți, cu precădere, declanșează același răspuns al sistemului imunitar ca și cel necesar în calmarea alergiilor. Având paraziți tot mai puțini împotriva cărora să lupte, sistemul imunitar întoarce armele împotriva unor substanțe inofensive.

2. Lipsa vitaminei D. O altă teorie spune că lipsa unui aport corect de vitamina D face ca organismele copiilor să nu dezvolte acel răspuns imun sănătos. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza faptului că ne expunem tot mai puțin soarelui, petrecând tot mai mult timp în casă.

3. Expunerea duală la alergeni. O altă teorie sugerează că, expunerea la un alergen prin piele, în perioada în care bebelușii dezvoltă eczeme pe piele, duce la o formă de dublă expunere. Cu toate acestea, se bănuiește că administrarea de cantități mici din alimente cu potențial alergen în timpul diversificării, înainte de înțărcare, poate duce la un răspuns natural sănătos al organismului copilului, blocând apariția alergiilor mai târziu în copilărie.

Sursa