Căderea părului este un lucru normal atâta timp cât nu este excesivă. Atunci când căderea părului este vizibil abundentă, ar trebui să vizitați un specialist pentru a depista cauza acestei probleme. De cele mai multe ori, stresul, problemele dermatologice sau lipsa vitaminelor sunt principalii factori ce declanșează căderea părului la copii.

Specialiștii spun că acest fenomen afectează mai rar copiii, dar atunci când apare, acesta poate avea o cauză dermatologică (tinea capitis, alopecie areata, telogen effluvium). Tot așa, căderea părului poate fi cauzată de lipsa unor vitamine din corp, precum A, C sau D, sau din cauza emoțiilor, stresului, anxietate

„Tinea capitis” este o ciupercă. Ea se prezintă sub forma unor zone rotunde sau ovale pe scalp, care se descuamează. În aceste zone, părul cade parțial. Cum se tratează? Desigur, cu produse antifungice sau cu medicamente pe care le recomandă medicul dermatolog.

Alopecia la copii

Alopecia areata are ca principală cauză imunitatea scăzută a copilului. În cazul acesta, se recomandă creme și șampoane ce se dau pe zonele afectate. Dacă copilul suferă de această afecțiune, vei vedea că părul îi cade total sau pe anumite zone, tot sub forma unor bănuți. De-a lungul anilor, aceaste afecțiuni pot apărea și dispărea.

Dacă vorbim despre telogen effluvium, ar fi o reacție a corpului expus unui stres intens. Manifestarea cutanată apare la două luni dupa șocul inițial, iar până când părul va crește normal pot trece și până în 6 luni.

Vitaminele și părul

Vitaminele joacă un rol important în viața copiilor și, se pare, că au efect și asupra sănătății părului. Lipsa unor vitamine sau asimilarea lor poate reprezenta factori negativi în ceea ce privește creșterea nesănătoasă a părului copiilor.

Ce facem când observăm că apar problemele legate de căderea părului la copii?

Este important să fii atentă la mai multe semne care comunică starea de sănătatea a copilului tău. Căderea părului poate fi o problemă de ordin dermatologic, iar atunci, cel mai indicat este să ceri părerea unui medic. Acesta va investiga problemele celui mic, cauza și veți decide care este cel mai bun tratament.

Dacă în ceea ce îi privește pe copiii tăi, părul le cade mai mult în anumite zone, e important să vă prezentați rapid la un dermatolog. În funcție de afecțiunea depistată, e bine să știi că orice problemă poate fi rezolvată prin tratament naturist, cosmetic sau medicamentos.

Cum pieptănăm copiii pentru a nu le agresa părul?

Noi, adulții, reușim să ne agresăm ușor părul doar printr-o simplă pieptănare, agresivă. La copii e și mai complicat, pentru că firele lor de păr sunt mai fine și mai fragile. Părul copiiilor trebuie pieptănat zilnic, dimineața și seara, cu o perie din păr natural. Medicii le recomandă părinților să nu folosească un pieptene, pentru că acesta rupe cu ușurință firele de păr.

4 Sfaturi pentru un păr sănătos la copii:

E bine să spălăm părul copiilor de fiecare dată când vedem că este murdar și gras. Îi putem spăla o dată sau de două ori pe săptămână. Apoi, e important să nu uitați că un păr sănătos are nevoie să fie tuns regulat. Vârfurile trebuie tunse ori de câte ori este nevoie.

Un alt argument important? Alimentația! Un păr strălucitor și sănătos are nevoie de proteine.