Dacă bebelușul tău are un semn din naștere, vei observa o pată sau o umflătură care arată diferit de restul pielii copilului. În unele cazuri, astfel de semne apar atunci când copilul este născut sau pot fi vizibile la scurt timp după naștere.

Semnele de naștere au multe forme și culori. Este posibil să observi un semn plat sau ca o umflătură. Poate avea dimensiunea unei gămălii de ac sau poate acoperi o suprafață mare a pielii copilului. Un semn de naștere poate fi roz, roșu, cafeniu, maro sau orice altă culoare. Unele arată ca o vânătaie.

De ce apar semnele din naștere?

Nu se cunoaște cauza celor mai multe semne de naștere. Majoritatea semnelor de naștere nu sunt moștenite. Există multe mituri populare despre cauzele semnelor de naștere, dar niciunul nu s-a dovedit a explica adevăratele cauze ale apariției acestora.

Semnele de naștere nu se formează atunci când o femeie însărcinată ignoră o poftă, își atinge burta în timp ce este îngrijorată sau mănâncă anumite alimente. Acestea sunt mituri.

Cauza variază în funcție de tipul de semn de naștere. Unele semne de naștere apar atunci când vasele de sânge nu se formează corect. Acest lucru poate duce la unul dintre următoarele semne:

  • Hemangiom cutanat;
  • Hemangiom subcutanat;
  • Patele de vin;
  • Pata de somon. 

Alte pete de naștere apar atunci când celulele care dau culoarea pielii noastre, melanocitele se aglomerează. Acesta este motivul pentru care nou-născuții dezvoltă alunițe sau pete maronii.

Evoluție și riscuri

Alunițe

Culoarea alunițelor variază de la roz la maro deschis sau negru. Acestea diferă ca mărime. De obicei, au formă rotundă. Alunițele pot apărea oriunde pe fața sau pe corp. Unele alunițe se estompează, dar altele durează toată viața. O modificare a unei alunițe poate fi uneori legată de cancerul de piele.

Petele maronii (café au lait)

Aceste semne de naștere au o formă ovală. Adesea au o culoare maro deschis. Acest tip de semne de naștere poate apărea în orice moment de la naștere până la vârsta copilăriei. Pot deveni mai mari ca mărime, dar adesea se estompează. Dacă copilul are mai multe astfel de pete maronii, acestea pot indica o afecțiune medicală rară, numită neurofibromatoză.

Pete albastre mongole

Aceste pete de culoare gri-albăstrui, apar mai ales la persoanele cu pielea închisă la culoare. Nu sunt dăunătoare, dar uneori sunt confundate cu vânătăile. Petele mongole apar de obicei pe partea inferioară a spatelui și pe fese. De obicei, se estompează complet până la 4 ani.

Petele somon

Aceste pete roșii sau roz apar adesea în zona dintre ochi, pe pleoape sau pe partea din spate a gâtului. Sunt cauzate de grupuri de vase mici de sânge de sub piele. Petele de somon se decolorează și nu necesită tratament medical.

Hemangiom cutanat

Acest semn de naștere tinde să crească rapid. Dacă unul apare lângă ochi, gură sau nas, tratamentul poate împiedica extinderea acestuia pe față. În zona inghinală, tratamentul poate preveni durerea care apare mai târziu.

Pata de vin

Petele de vin au culoarea roz sau roșu și pot deveni roșu închis sau violete. Nu se estompează în timp și pot deveni mai întunecate dacă sunt lăsate netratate. Pielea poate deveni, de asemenea, uscată, groasă sau denivelată. Petele de vin care apar pe pleoape pot necesita tratament medical sau monitorizare.

Diagnosticul semnelor din naștere

Adesea, un dermatolog îți poate spune ce tip de semn de naștere are copilul tău, examinându-l.

Pentru a examina un semn de naștere, dermatologul poate utiliza un instrument numit lampă Wood. Acest dispozitiv permite unui dermatolog să vadă părți ale pielii care nu pot fi văzute cu ochiul liber.

Dacă copilul are multe semne de naștere, care pot indica o afecțiune mai gravă, dermatologul poate recomanda efectuarea de teste suplimentare.

Tratamentul semnelor din naștere

Terapie cu laser:

Aceasta poate fi o opțiune pentru petele de vin.

Propranolol:

Acest medicament poate preveni eficient creșterea unui hemangiom. De asemenea, poate micșora un hemangiom în creștere.

Timolol:

Acest medicament poate ajuta, de asemenea, la micșorarea unui hemangiom în creștere. Acesta este în formă lichidă, așa că îl poți aplica direct pe semnul de naștere al copilului.

Corticosteroid:

Acest medicament poate fi utilizat pentru a micșora un hemangiom. Dermatologul copilului tău poate să îți prescrie pilule sau să injecteze acest medicament în semnul de naștere.

Interferon:

Dacă copilul are un semn de naștere care poate pune viața în pericol, aceasta poate fi o opțiune.

Chirurgie pentru eliminarea semnului de naștere:

Acest tip de intervenție chirurgicală poate fi utilizat pentru a scăpa de un semn de naștere, care ar putea duce la complicații ulterioare. Chirurgia poate fi de asemenea utilă pentru tratarea unui semn de naștere crescut, care nu va dispărea pe cont propriu și care afectează aspectul copilului tău.