Organele genitale externe ale bebelușilor sunt foarte sensibile și de aceea este foarte important să le îngrijești corect pentru a preveni roșeața, durerea și infecția.

Prepuțul este pielea moale care acoperă capătul penisului. Un prepuț acoperă capul penisului (glandul) și nu poate fi tras cu ușurință înapoi la majoritatea nou-născuților. În jurul vârstei de 2 ani, iar în unele cazuri până la pubertate, prepuțul se separă singur și este capabil de a fi mutat înapoi de la vârful penisului.

Există băieței la care prepuțul nu se va retrage (să poată fi tras înapoi peste capul penisului). Această afecțiune este numită fimoză. Prepuțul nu ar trebui să fie tras forțat înapoi pentru curățare. Nu este necesară curățarea în interiorul acestuia la băieții tineri, încercarea de a-l forța în jos putând cauza cicatrici și probleme în viitor.

Cei mai mulți băieței au tendința normală de a atinge sau de a se juca cu penisul lor în mod frecvent, aceasta fiind o parte normală a dezvoltării și modului în care ei învață despre corpul lor. Odata ce prepuțul este gata să fie retras, băiețelul va descoperi cel mai probabil, primul.

Prepuțul nu ar trebui să fie tras forțat înapoi (decalotare) pentru curățare niciodată, nici de părinți, nici de medicul de familie, pediatru sau chirurg.

Odată ce prepuțul este ușor retras, băiețelul ar trebui să învețe să curețe acea parte în cadrul spălării normale la baie. Asigură-te că se va clăti bine de săpun și va trage prepuțul pentru a acoperi capul penisului după aceea. Copilul își va spăla penisul la fel ca și orice altă parte a corpului.

În cazul bebelușului asigură-te că ai schimbat scutecele ude sau murdare cu promptitudine și încearcă să îl lași fără scutec pentru perioade scurte de timp (aerul proaspăt este de ajutor), mai ales în cazul în care acesta are erupții cutanate la nivel fesier.

În cazul în care apar erupții cutanate, se va spăla zona cu apă călduță pentru a calma roșeața și inflamația pielii și se va usca cu atenție, prin tamponare cu scutec de bumbac. Nu se vor aplica creme antiseptice sau loțiuni pe penis sau prepuț (decât cu recomandare medicală).

Balanita, smegma și fimoza:

Balanita

Uneori vârful prepuțului sau capul penisului poate deveni roșu din cauza unei infecții. În acest caz se recomandă vizita la medic care va prescrie o cremă sau un unguent. Dacă băiețelul plânge de dureri la nivelul penisului, în special în timpul micțiunii, o baie caldă poate fi de ajutor în calmarea pielii inflamate din jurul penisului.

„Murdăria” Albă/Galbenă

Denumita și Smegmă, este o acumulare de celule descuamative sterile, care ajută la separarea prepuțului de gland, iar aglomerările vor dispărea ulterior, fără a necesita vreun tratament.

Fimoza

Apare atunci când vârful prepuțului este foarte îngust, acoperă meatul urinar și nu permite urinarea normală. Tratamentul începe cu o cremă cu steroizi și doar în cazuri severe este necesară intevenția chirurgicală, și nu decalotarea manuală forțată.

Când este necesar consultul medical specializat?

Este necesar un consult de specialitate în cazul în care observi următoarele modificări:

  • dacă prepuțul, ce era anterior retractabil în mod natural, devine blocat;
  • în cazul în care penisul este de culoare roșie sau umflat;
  • are dificultate la urinare;
  • copilul are febră;
  • există o scurgere purulentă.