Toamna e sezonul virozelor de tot felul, prin urmare orice părinte este și mai atent la garderoba copilului său. Rochițele subțiri și pantalonașii scurți fac parte din hăinuțele care trebuie puse deoparte pentru că e timpul gecuțelor și a pantalonașilor lungi. Primele reguli ar fi să nu înfofoliți copiii, pentru că temperaturile sunt oscilante. Avem pentru voi câteva sfaturi despre cum să-l îmbracați pe cel mic atunci când e frig afară.
Îmbrăcămintea “stratificată” este recomandată pentru zilele de toamnă. Un maiou, o bluză din bumbac cu mânecă lungă, o pereche de pantaloni mai grosuți, șosete de bumbac și o haină mai groasă pentru diminețile friguroase ar trebui să reprezinte “modelul” pentru acest sezon. Cât despre căciuli, un fes tot din bumbac, în zilele în care nu plouă evident, este suficient. Însă, dacă cel mic este sănătos, iar temperaturile depășesc 15 grade în timpul zilei, copilul nu ar trebui să poarte capul acoperit!
Nu exagerați cu straturile de haine în plus, deocamadată toamna e blândă, deci nu trebuie să-l îmbrăcați pe cel mic cu trei perechi de șosetele sau cu două maiouri pe dedesubtul bluziței. Oferiți-i doar hăinuțele necesare ca să se simtă confortabil și protejat de frig. Dacă vreți să verificați temperatura corpului micuțului, pipăiți-i gâtul și vedeți dacă e transpirat. De regulă, dacă e transpirat, cel mai bine ar fi să-l schimbați imediat.
Iată câteva câteva principii şi exemple concrete care te pot ajuta când alegi hainele pentru garderoba de toamnă a copilului:
Primul strat/ de bază (prim layer)
Este cel mai important fiind în contact direct cu pielea copilului. Trebuie să fie moale, respirabil şi natural. De aceea se recomandă haine din anumite materiale. Lâna merinos este materialul ideal pentru contact direct cu pielea deoarece păstrează senzația de căldură chiar şi când e udă şi se usucă foarte repede. Bumbacul este moale şi lasă pielea să respire fiind un material natural. Însă, la contact cu transpirația sau umezeala, devine rece, greoi şi păstrează senzația de ud pe piele. Se usucă mai greu. Materialele sintetice, chiar dacă sunt fine, nu lasă pielea să respire şi nu au capacitatea de a absorbi umezeala.
Stratul intermediar (mid layer)
Alege grosimea hainelor în funcție de temperatură. Polarul este o opțiune potrivită pentru zilele geroase. Fleece din lână este cea mai bună opțiune în special pentru cei mici. Lasă pielea să respire şi ajută primul strat să păstreze umezeala departe de pielea copilului. Polarul sintetic este la fel de călduros dar nu respiră aşa cum o face lâna.
Stratul exterior (outter layer)
Rolul lui este cel care protejează de temperiile vremii ca un acoperiş/ o protecție pentru straturile de dedesubt. Pe timp ploios, cu multă umiditate, avem nevoie de ceva cât mai impermeabil: haine de ploaie (PUL), lână lanolizată sau boiled wool (lână fiartă).
Copiii nu trebuie înfofoliți în partea de sus
Un maiou, o bluză cu mânecă lungă şi un pulover subțire (sau un fleece) vor fi de ajuns pe sub o haină călduroasă. Sunt mai călduroase două bluze mai subțiri puse una peste alta, una de bumbac și alta de lână, decât un singur pulover gros.
Totodată, în zilele ploioase și cu vânt, îmbrăcămintea de exterior trebuie să fie una rezistentă la apă şi la vânt. Impermeabilele nu ar trebui să lipsească din garderoba celui mic. De asemenea, cizmele de ploaie sunt esențiale, dar au un dezavantaj major. Prin bălți îşi fac treaba foarte bine, dar piciorul înconjurat de cauciuc nu respiră şi transpiră destul de repede, mai ales dacă afară este mai cald. Tocmai de aceea este indicat când cel mic este încălțat cu cizme din cauciuc să poarte şosete de bumbac care au o absorbție bună.