Pentru ca micuțul tău să crească sănătos și să se dezvolte normal este foarte important să aibă un regim de somn-veghe bine pus la punct. Dacă copilașul tău se va odihni bine, cu siguranță că și tu vei fi mai relaxată și te vei bucura din plin de maternitate.

Chiar dacă majoritatea nou-născuților nu vor avea un ciclu regulat de somn până la împlinirea vârstei de 6 luni, bebelușii trebuie să doarmă aproximativ 16-17 ore pe zi, în reprize de maxim 1-2 ore. Un program de somn îl va ajuta pe nou-născut să rămână pe calea cea bună.

În articolul ce urmează, îți propunem câteva recomandări care să te ajute să stabilești un program care i se potriveşte bebeluşului tău. 

Începe cu decorul camerei pentru copii
Poate că îți pare nesemnificativ, dar decorul camerei în care doarem copilul tău este foarte important. Pentru ca micuțul tău să fie în siguranță și să se bucure de un somn de calitate, ar fi bine să nu „încarci” camera lui cu tot felul de jucării și alte lucruri de care nu are nevoie. Pătuțul trebuie să fie amplasar departe de ferestre sau uşi care pot fi surse de lumină, zgomot, întreruperi sau curent. Nu uita să aerisești regulat camera și să ai grijă ca temperatura să fie una confortabilă.

Alege momentul potrivit
Probabil că acum cel mai simplu ți se pare să-ți adormi puiul, legănându-l. Așa o fi, dar gândește-te că treptat, micuțul tău va crește și va fi destul de greu să-l dezveți de această obișnuință. Din acest motiv, ar fi bine să încerci alte metode de a-l adormi. De asemenea, cel mai bine este să pui bebeluşul în pătuț atunci când picoteşte, dar este încă treaz. Dacă ții sau legeni nou-născutul până când adoarme complet, ar putea să îi vină greu să adoarmă singur, fără aceeaşi stimulare, atunci când se trezeşte noaptea. 

Asigură-te că bebeluşul tău este pregătit pentru somn 
Înainte de a-l culca, verifică dacă micuțul tău e sătul și dacă scutecul e uscat. Altfel, la scurt timp după ce va adormi, bebelușul se poate trezi de foame sau de la disconfort.

Fii consecventă
Pentru ca micuțul tău să se obișnuiască să adoarmă la aceeași oră, e esențial să fii consecventă în acțiuni. Dacă tu nu ai grijă de regimul lui și îl culci în fiecare zi la ore diferite, nu ai de ce să pretinzi ca bebelușul să aibă un program. Pentru sănătatea şi rezistența ta, încearcă să te întinzi şi să te relaxezi cu bebeluşul tău la aceeaşi oră în fiecare zi, chiar dacă nu ai de gând să tragi un pui de somn. 

Chiar dacă să ai un nou-născut este extrem de solicitant, mai ales din cauza insuficienței de somn, această perioadă este, cu certitudine, una dintre cele mai frumoase din viața unei mămici, de care merită să te bucuri din plin.