Există jocuri pentru copii agresivi? Ai putea gestiona furia unui copil agresiv prin intermediul jocurilor? De ce este importantă gestionarea furiei? Furia e o emoție de bază, înnăscută, care este fundamentală pentru supraviețuirea noastră. Ea nu trebuie niciodată refuzată sau reprimată, ci trebuie să i se ofere copilului posibilitatea de a o exprima, susțin specialiștii.

Sarcina fiecărui părinte este de a-și ajuta copilul să controleze furia prin găsirea unui mod sănătos și constructiv. Iată câteva jocuri pentru copii agresivi:

Coșul furiei

Ai auzit de coșul furiei? Acesta este un instrument educațional excelent pentru gestionarea mâniei copiilor. Pentru a-l pune în practică, trebuie doar să alegi un coș, o cutie sau un borcan suficient de mare pe care îl vei folosi exclusiv în acest scop. Un fel de opus al borcanului fericirii, de care poate ai mai auzit. De asemenea, e nevoie să alegi un loc specific în care poți depozita coșul de furie, astfel încât acesta să devină ceva simbolic. Ori de câte ori copilul este furios, roagă-l să-și exprime furia pe o bucată de hârtie. Nu-i da indicații, lasă-l liber să se exprime.

Unii copii vor desena pur și simplu semne puternice și evidente, cu o mare energie, alții vor desena monștri, chipuri rele sau personaje ciudate. Nu există un răspuns standard, fiecare copil are propriul său mod de a-și exprima furia. După ce a terminat, comentați desenul împreună, apoi roagă-l să distrugă sau mototolească hârtia și să o arunce în coșul de gunoi. În acest moment, încearcă să-l faci să-și exprime emoțiile pe care le trăiește, după ce a evitat toată furia în această activitate simbolică.

Coșul de furie poate deveni un ritual pentru gestionarea mâniei copiilor. Poți apela la el ori de câte ori copilul este supărat. Acest joc îl va ajuta să înțeleagă că furia poate fi experimentată, descărcată și înțeleasă de către părinți.

Gestionarea furiei copiilor prin relaxare

Un alt mod interesant de a gestiona furia copiilor poate consta în recurgerea la activități care promovează relaxarea. Chiar și copiii experimentează emoții puternice, se pot simți încordați și nervoși. Este posibil să fie nevoie să aibă propriul loc pentru a se refugia atunci când este furios. Recunoașterea furiei drept parte din el, transmite mesajul că emoțiile negative nu trebuie să fie ascunse, ci că acestea pot fi gestionate. Odată ce copilul își va dezvolta propria metodă de gestionare a furiei, va apela la aceasta și în afara casei.

Printre jocurile de relaxare pe care i le poți pune la dispoziție, se numără mandalele copiilor, jocul grădinii zen, construcția de bile senzoriale, basme (toate acestea pot fi găsite pe internet), dar și amenajarea unui colț relaxant.

Gestionează furia copiilor prin intermediul basmelor

Da, basmele ajută copiii supărați să-și recapete o stare de calm și de bunăstare. Fie alegi un basm cu un personaj asemănător copilului tău, fie inventezi tu unul. Îi citești sau povestești copilului (evident, aici ne referim la copiii mai mici), astfel încât el să observe că și alt copil s-a confruntat cu o situație asemănătoare lui. Dacă creezi tu povestea, ai grijă să introduci detalii asemănătoare cazului copilului tău. El va fi foarte atent la felul în care personajul și-a controlat și rezolvat starea de furie.